Читај ми!

Edi Rama u Preševu

Premijer Albanije Edi Rama sastao se u Preševu sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije.

Ramu su građani pozdravili ovacijama, a ispred zgrade opštine dočekao ga je predsednik opštine Ragmi Mustafa.

Premijer Albanije je rekao da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu.

"Albanija će podržati to da pitanje rešavanja problema u Preševskoj dolini bude suštinsko na putu približavanja Srbije Evropskoj uniji i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području", rekao je Rama.

Premijer Albanije je rekao da albanski narod ne sanja o stvaranju velike Albanije, već o "velikoj Evropi koja će obuhvatati sve albanske teritorije", i poručio da je došao istorijski trenutak da se prevaziđe prošlost puna mržnje i uskogrudosti i otvori "široki put saradnje Srbije i Albanije".

Deo stanovnika Preševa mogao je da prisustvuje Raminom izlaganju u lokalnom Domu kulture, za čijom govornicom nije bilo nikakvih nacionalnih obeležja ni Srbije ni Albanije.

Prema rečima albanskog premijera, budućnost celog regiona je u EU, a Albanija i Kosovo predstavljaju garanciju njegove stabilnosti i demokratije.

Rama je naveo da je sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak u Beogradu razgovarao o realnim problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševu i Bujanovcu, dodavši da Albanija "podržava i forsira" dijalog Albanaca iz tog regiona sa Vladom Srbije oko rešavanja životnih problema, pre svega u oblasti infrastrukture i obrazovanja.

Predsednik Vlade Albanije je dodao da je Univerzitet u Tirani udvostručio upisne kvote za studente iz tri opštine na jugu Srbije.

Rama je prethodno održao sastanak sa političkim liderima Albanaca iz Preševa i Bujanovca u zgradi opštine u Preševu, gde je na zajedničkoj sednici svih albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije, dobio i titulu počasnog građanina Preševa.

Zajednička sednica svih albanskih političara iz Preševa i Bujanovca na kojoj je govorio Rama bila je zatvorena za javnost.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi smatra da je poseta albanskog premijera Edija Rame "probila led" u odnosima dve države i stvorila preduslove za brže rešavanje problema Albanaca u Srbiji.

Građani Preševa koji su ispunili glavni gradski trg, dočekali su Ramu sa zastavama Albanije i uz glasnu muziku, a po gradu su prethodnih dana postavljeni bilbordi s porukom "Dobro došli, premijeru".

Na dva takva bilborda jutros je bačena crna farba.

Na zgradi opštine Preševo istaknuta je državna zastava Srbije, kao i na zgradi Okružnog javnog tužilaštva.

Građani su nosili transparente: "Preševo, Bujanovac i Medveđa su Albanija", "Albanijo, potrebna si Preševskoj dolini", "Ujedinjeni za jednu svenarodnu upravu", javio je reporter RTS-a.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара