Nikolić: Francuska podrška Srbiji na putu ka EU

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa premijerom Republike Francuske Manuelom Valsom.

Nikolić je poželeo dobrodošlicu francuskom premijeru u ime svih građana Srbije, navedeno je u saopštenju iz Predsedništva.

Rekao je da je uveren da je sintagma na spomeniku zahvalnosti „Volimo Francusku, kao što je ona volela nas" i dalje utisnuta u naša srca.

"Nažalost, sve je više uobičajeno da se prijateljstvo meri ekonomskim parametrima i mnoge zemlje su pretekle Francusku u toj oblasti" podvukao je predsednik Srbije.

Uspešno sprovođenje reformi, stručna radna snaga, različite olakšice za investitore, odličan geografski položaj, kao brojni sporazumi o slobodnoj trgovini predstavljaju Srbiju optimalnom destinacijom za strane investitore, naglasio je predsednik.

"Francuska je velika podrška na našem evropskom putu, a pokazala se i kao pravi prijatelj tokom poplava koje su nas zadesile" rekao je predsednik i dodao da je zahvaljujući podršci francuskog predsednika Fransoa Olanda, održana donatorska konferencija u Briselu, na kojoj su prikupljena značajna sredstva za pomoć poplavljenim područjima.

Predsednik Nikolić je istakao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i da je zato aktivna u razgovoru sa Prištinom.

"Mi smo posvećeni obezbeđivanju normalnog života građana u Pokrajini, ali ne možemo napraviti nijedan korak ka priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova" podvukao je predsednik.

Upozorio je francuskog premijera na projekat Velika Albanija i da se sve učestalije provokacije albanaca u regionu, mogu pretvoriti u problem većih razmera, koji neće moći da reši ni Evropska unija.

Francuski premijer Manuel Vals je rekao da su reči predsednika Nikolića glas mudrosti.

Rekao je da dirnut iskrenim prijateljstvom srpskog naroda koja je vidljiva na svakom koraku. Francuski premijer je pohvalio uspešno sprovođenje strukturnih reformi i dinamiku ulaska Srbije u EU, istakavši da nije lak zadatak političara ni u Srbiji ni u Francuskoj, da uveri svoje građane da je EU pravi put za njihovu bolju budućnost.

On je naglasio da ima mnogo toga što nas povezuje, i da nakon razgovora na najvišem nivou, dinamika ekonomskih odnosa mora da se ubrza. Premijer Vals je informisao predsednika da je razgovarao sa srpskim rukovodstvom o unapređenju saradnje u oblasti poljoprivede, industrije, izgradnji metroa, aerodroma i da će Francuska, ukoliko je Srbija spremna, ponuditi svoju ekspertizu i nametnuti se kao najbolji strani partner.

Na pitanje francuskog premijera, kako vidi situaciju u BiH i RS predsednik je odgovorio: "Srbija neće uraditi ništa da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, ali Evropska unija treba da uloži veći napor da bi ta država bolje funkcionisala".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво