Priča o francusko-srpskom prijateljstvu

Francuski mediji izvestili su o poseti premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji ističući u prvi plan veze koje ujedinjuju dve zemlje.

Figaro donosi tekst pod naslovom "Manuel Vals u Beogradu: priča o francusko-srpskom prijateljstvu", navodi Tanjug.

Tekst o vezama koje ujedinjuju dve zemlje počinje rečenicom ispisanom na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu - "Volimo Francusku kao što je ona nas volela".

"Uprkos srdžbi i besu Srba 1999. godine, kada je Francuska učestvovala u NATO bombardovanju i kada je Spomenik zahvalnosti Francuskoj bio prekriven crnim platnom, intenzitet odnosa naših dveju zemalja, ujedinjenjih kroz vekove pred turskom pretnjom, nemačkim imperijalizmom ili nacističkim varvarstvom, sigurno nije promakao Manuelu Valsu", navedeno je u članku.

Podsećajući na sedam vekova bliskih odnosa dveju zemalja, Figaro primećuje i da su boje srpske zastave izabrane na osnovu boja francuske zastave.

Radio Frans internasional navodi da je cilj Valsove posete Beogradu unapređenje ekonomskih odnosa Francuske i Srbije i ističe da je premijer, prvi put otkad je stupio na čelo vlade, pozvao delegaciju čelnika velikih francuskih kompanija i malih i srednjih preduzeća da ga prate u poseti.

"Za francuskog premijera, Srbija, strateška zemlja na Balkanu, predugo zanemarivana, može da postane partner prvog reda", ocenjuje RFI i dodaje da Pariz podržava članstvo Srbije u EU.

Agencija Frans pres izvestila je da je Vals u Beogradu obećao da će Francuska pružiti Srbiji "bratsku ruku" na putu ka članstvu u EU.

Francuska agencija prenela je i da je francuski premijer podsetio Beograd na značaj dobrih odnosa s Prištinom i nastavak postizanja napretka u dijalogu jer će to, kako je kazao, ubediti države članice EU u posvećenost Srbije evrointegracijama.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 07. nov 2014, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

dsd

Tacno. Francuzi su nam stvarno mnogo pomogli u Prvom svetskom ratu i to treba pamtiti. Pomogli su nam da probijemo Solunski front. Razvijali smo posle Velikog rata odlicne odnose sa njima. Borili smo se protiv fasista.
Nazalost, danas od tog prijateljstva je ostala samo prica (i medjusobno prijateljstvo kod veceg dela oba naroda, ali na drzavnom nivou i kod drugih ne). Francuska je brzo priznala Kosmet. Da stvar bude gora, oni su i prokrenuli pre nekoliko godina da se "republika kosovo" prizna kao clan UNESCO-a. Da to nisu uradili, onda bi smo sumnjali da su bili pod pritiskom SAD povodom priznavanja.

(petak, 07. nov 2014, 14:49) - Margareta [neregistrovani]

...

Francuska je naš dokazani prijatelj stolećima unazad. Sada je vreme da se gleda ka onome što nam tek predstoji, a to su evrointegracije, upravo jedan od razloga ovako impresivne diplomatske aktivnosti premijera Vučića. Samo oni koji su politički „slepi“, nisu u stanju da vide i priznaju značajno napredovanje Srbije po pitanju međunarodnog ugleda.

(petak, 07. nov 2014, 14:24) - anonymous [neregistrovani]

Bernar Kusner

Paravo prijateljstvo i poverenje moze da se povrati tek kada Bernar Kusner iskreno razotkrije sta je sve i u ime koga radjeno da se Srbi proteraju sa kosova i da se dovedu albanci,itd....

(petak, 07. nov 2014, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

1 svetski rat

Do kasnih 80tih smo in plaćali za oružje i pomoć iz prvog svetskog rata a onda su bombardati republiku srpsku pa onda i nas.,, Veliki naši prijatelji"".Šta li bi tek bilo da nam nisu prijatelji.

(petak, 07. nov 2014, 13:49) - Драган [neregistrovani]

Бајка о "нашој браћи"

Поново прича о "нашој браћи". Треба да схватимо да нема заљубљених у нас, нема браће сем оних што ти је мајка родила. Остало је све голи интерес и улога коју ти одреде.Ни ови нису ту што нас воле него да иде где могу да зараде "на сиротињи".Не заваравај се мој народе.

(petak, 07. nov 2014, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Francuska je Srbiji nanela ogromnu ekonomsku i politicku stetu u zadnjih 20 godina,svaka rec je suvisna.