Srbija i Francuska ujedinjene u projektu mira

Francuski premijer razgovarao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Premijeri Aleksandar Vučić i Manuel Vals položili vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Volimo Srbiju kao što je ona volela nas, poručio Vals.

13.30 – Aleksandar Vučić i Manuel Vals stigli u Obrenovac, prenosi Tanjug.

11.05 – Položeni venci na spomenik francuskim vojnicima stradalim na tlu Srbije u Prvom svetskom ratu.  

10.50 – Počela svečana ceremonija polaganja venca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

10.30 – Premijera Francuske primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Drugog dana posete Srbiji, premijer Francuske Manuel Vals je sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem položio vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. 

Dve zemlje veže dugogodišnje postojano prijateljstvo koje će se razvijati i u decenijama koje dolaze, poručili su premijeri.

Obraćajući se brojnim građanima u kalemegdanskom parku, Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija pobedila u Prvom svetskom ratu najteže izazove i poručio svima koji pokušavaju da danas uruše njen mir i stabilnost – da u tome neće uspeti.

"Bez obzira na to pred kakve nas izazove stavljaju mnogi koji Srbiji ne žele dobro, obećavam da nikuda nećemo bežati, ni od koga se nećemo sklanjati, da ćemo pobediti i Srbija će biti normalna, moderna i uspešna zemlja", istakao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija pokazati svoju snagu, hrabrost i odlučnost i da će se u to uveriti svi koji su pomislili da Srbiju mogu da ruše "onako kako oni misle i kako im je palo na pamet".

Premijer Srbije je poručio i da je Srbija slobodna, jedna, jedina i nedeljiva i da niko neće srušiti stabilnost zemlje ma koliko se trudio.

"Svima koji pokušavaju da uruše mir i stabilnost u zemlji, koji danas pozivaju na otcepljenje dela naših teritorija, koji politikom a ne pravom pokušavaju da izazovu destabilizaciju Srbije, poručujem jasno i nedvosmisleno – Srbija je slobodna, jedna, jedina i nedeljiva, stabilnost Srbije nećete srušiti ma koliko se trudili", rekao je Vučić.

Dvojica premijera su podsetila da istorijske veze Srbije i Francuske sežu duboko u prošlost i da je spomenik na Kalemegdanu simbol veza dva naroda.

"Vrhunac prijateljstva je iskazan u Prvom svetskom ratu, kada su Srbiju napala dva carstva – austrougarsko i nemačko, ali i susedna Bugarska, dok je Francuska pokazala spremnost da pomogne srpskim vojnicima i ranjenicima", rekao je Vučić i dodao da je Francuska time stekla posebno mesto u srcu građana Srbije.

Francuska pamti srpsku hrabrost

Francuski premijer je rekao da su dve zemlje bile ujedinjene i na istoj strani u Prvom svetskom ratu, dok sada ujedinjeno rade na projektu mira u Evropi.

"To je naš način da kažemo da volimo Srbiju, kao što je ona nas volela", rekao je Vals parafrazirajući rečenicu koja se nalazi na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj – "Volimo Francusku, kao što je ona volela nas".

Vals je naglasio da je taj spomenik svedok postojanog, prijateljskog, hrabrog i zahtevnog odnosa koji spaja dve zemlje.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dva naroda koje je dugotrajno poput francusko-srpskog potrebno je da se održava i za generacije koje dolaze. Najavio je da će se francuska vlada u narednom periodu angažovati na restauraciji spomenika kako bi mu se "vratila mladost".

Premijer Francuske je rekao da njegova zemlja nije zaboravila hrabrost Srba u Velikom ratu, što dokumentuje i dekret francuske vlade iz 1920. kojim je dodeljen Orden viteza legije časti gradu Beogradu, čije stanovništvo, kako je rekao, nije ustuknulo pred većim neprijateljem i pokazalo ogromnu hrabrost.

"Elan koji nas je nosio da se borimo tada, nosi nas i danas da odgovorimo pred modernim izazovima", rekao je Vals i ukazao na to da dve zemlje danas veže i zajednička saradnja dve vojske u mirovnim misijama Evropske unije na afričkom kontinentu.

Istakao je da mlade generacije treba da nastave prijateljstvo koje vezuje dve države, da među narodima ruše zidove i grade mostove.

"Francuska spremno čeka Srbiju na njenom otvorenom putu ka Evropi", preneo je još jednom Vals poruku zvaničnog Pariza da pomogne našoj zemlji u procesu evropskih integracija.

"Premijeru Vučiću, vodimo dve države, delimo iste vrednosti, strastvene smo patriote i znamo gde želimo da uložimo našu energiju za budućnost svojih zemalja", zaključio je francuski premijer.

Polaganju venaca prethodilo je intoniranje himni Srbije i Francuske, a na ceremoniji je hor Francuske škole u Beogradu izveo pesmu "Kreće se lađa Francuska", koja svedoči o pomoći koju je ta zemlja pružila Srbiji i za koju je premijer Vals rekao da je izuzetno dirljiva.

Dvojica premijera su, posle ceremonije, razgovarala sa okupljenim građanima, među kojima su bili i predstavnici društava prijatelja Francuske i za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Polaganju venaca prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije, narodni poslanici, predstavnici Vojske Srbije i Francuske, gradonačelnik Beograda i drugi predstavnici gradskih vlasti...

Francuskog premijera, koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji, jutros je primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je istakao da Francuska podržava Srbiju na putu ka EU. Vals se pre toga sastao i sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Vals je danas održao i predavanje u rektoratu Univerziteta u Beogradu, o francusko-srpskim odnosima i evropskoj budućnosti Srbije.

Tokom predavanja je pohvalio program za oporavak privrede koji Vlada Srbije sprovodi na putu ka Evropskoj uniji, i ocenio da je Srbija učinila mnogo više na reformama u zemlji nego druge države koje su već članice EU.

"Svi elementi tog programa – jačanje privrede, uspostavljanje pravne države, borba protiv korupcije, unapređenje slobode medija i, naročito, jačanje stabilnosti na Balkanu – čine da stvari idu u dobrom pravcu", istakao je Vals.

Da cilj nije pridruživanje EU možda reforme ne bi bile tako sveobuhvatne, ukazao je francuski premijer, naglasivši da je EU faktor ubrzanja reformi.

Manuel Vals je posetio i Obrenovac, gde je razgovarao sa Vučićem, Malim i predsednikom Opštine Miroslavom Čučkovićem.

broj komentara 17 pošalji komentar
(subota, 08. nov 2014, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

EU,interesi!

U EU i zapadu nema prijateljstva nego interesi.
Kadcemo shvatiti?
Ko koga voli pa ljudi sta je Vama?
Ovde i danas su samo iteresi.
Uzdaj se use i u svoje kljuse i trazi Interese.
Koje kome danas prijatelj???Kad su prijatelji sto ne osude albance i ostale koji su tokom istorije nas ubijali kako su hteli i niko ne odgovara???

(subota, 08. nov 2014, 00:54) - anonymous [neregistrovani]

Nemojte se zavaravati

Sva ova dobrota je sa nekim ciljem.

(petak, 07. nov 2014, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

vole nas

Vole nas sada zato sto ce nam njihova firma praviti metro i zato sto ce njihova firma kupiti nas aerodrom... zapamtite vole nas trenutno samo zbog toga i pokusavaju da nas ubede da okrenemo ledja rusiji, ako to jednog dana uradimo momentalno ce zaboraviti da srbija postoji.

(petak, 07. nov 2014, 19:05) - anonymous [neregistrovani]

Neko

Zahvaljujući vladi bolji su odnosi sa mnogim državama pa i sa Francuskom

(petak, 07. nov 2014, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

....

Francuska je oduvek bila prijatelj Srbije,izuzev 1999 godine.

(petak, 07. nov 2014, 17:21) - anonymous [neregistrovani]

волимо Француску, а она нас?

Волео бих да верујем да је ово историјско пријатељство искрено мотивисано, али сам сумњичав у ова времена "реалне" политике. Нпр, имам 2 питања:
1) Захвалан сам бившем председнику Француске што је можда спречио бомбардовање мостова у Београду, али то не даје један други одговор - да ли су француски авиони учествовали у бомбардовању војних циљева? Да ли су бомбе, које су убијале нашу браћу и синове у српкој униформи, чин вековног пријатељства???
2) Француска је била међу првима која је признала Косово. Какав је то пријатељ, који нам отима део државне територије? Да ли би наш премијер био примљен уз све почасти указане овом приликом, да је нпр. први признао отцепљење Корзике од Француске???
Кад ми неко одговори на ова 2 питања, прихватићу све ваше ТВ коментаре о "пријатељству" Србије и Француске. Да се разумемо, жао ми је што је тако, Србија није изневерила то пријатељство, а званичници Француске нек' ставе прст на чело!

(petak, 07. nov 2014, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

investitori

normalno je da ce da ulazu u Srbiju , jer je jeftina radna snaga u odnosu na Francusku, a i sprovodjenje reforma i put ka evropi upotpunjuje pricu.

(petak, 07. nov 2014, 17:12) - Robislav- Role [neregistrovani]

Prijateljstvo Srbija i Francuska

Francuska i Srbija imaju staro i jako prijateljstvo.

Moramo da cuvamo nasa prijatelstva i da idemo dalje:

Da budemo jos blize, da radimo jos vise zajedno.

Pozdrav iz inostranstva.

(petak, 07. nov 2014, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

..

Kada je predsjednik Putin dolazio bilo je preko 100 komentara, a za francuskog premijera ukupno 8.
To sve govori. Vjerujem u njihove investicije, ali Francuska sada sa predsjednikom koji je apsolutno nepopularan, a mislili su da od Sarkozija nema gore, sa kojim su nazadovali nije zemlja za primjer.
Fina je ovo posjeta, ali ništa specijalno.
Usput ne zaboravljam Miraž i bombardovanje iako ih medijski pokušavaju opravdati.

(petak, 07. nov 2014, 15:19) - pera [neregistrovani]

dokle više kukanja

Koliko nas vole, videli smo za vreme bombardovanja. Ako možemo da živimo normalno i poslujemo sa njima to je dobro, ali je poslednji trenutak da prestanemo da prosimo i da se ponižavamo. Misliće svi u Svetu da nismo normalni. Tražimo krč, malterisanje kuća, čamce, hranu, pa šta mi uopšte možemo sami da uradimo i kome smo takvi uopšte potrebni.