Читај ми!

Vals: Snažnije ekonomske veze

Francuski premijer Manuel Vals razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Odnose Srbije i Francuske treba osnažiti mnogo jačim ekonomskim vezama, poručio je Vals. Potpisano šest sporazuma, među kojima memorandumi o izgradnji beogradskog metroa i rekonstrukciji Aerodroma.

17.25 – Potpisano više sporazuma o saradnji Srbije i Francuske.

15.55 – Ministar privrede Željko Sertić otvorio je biznis forum, nakon čega su se javnosti obratili Aleksandar Vučić i Manuel Vals.

15.25 – Počeo sastanak Valsa i Vučića u Palati Srbija.

15.15 – Manuela Valsa ispred Palate Srbije dočekao premijer Aleksandar Vučić, nakon čega je usledilo intoniranje himni dve zemlje.

15.05 – Francuska delegacija predvođena Manuelom Valsom stigla je u Beograd, javlja izveštač RTS-a.

Premijer Francuske Manuel Vals započeo je dvodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, razgovorom sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Zvaničan deo posete počeo je intoniranjem himni dve zemlje ispred Palate Srbije.

Na početku sastanka, Vučić je rekao da prijateljski odnosi Srbije i Francuske nikada nisu dovođeni u pitanje.

Vals je istakao da se današnja poseta odvija u ključnom trenutku za bilateralne odnose dve zemlje, koji su obeleženi dubokim vezama.

"Ti odnosi danas treba da se ojačaju mnogo jačim ekonomskim vezama", poručio je Vals.

Delegacije Srbije i Francuske su zatim prisustvovale biznis forumu i potpisale šest poslovnih sporazuma.

Premijer Vučić je, nakon potpisivanja sporazuma, najavio da će radovi na beogradskom metrou početi 2016. godine, a premijeru Francuske Manuelu Valsu još jednom zahvalio na podršci Srbiji na njenom putu evrointegracija.

"Imali smo podršku Francuske i onda kada se ona javno nije ni videla. Srbija to ume da ceni i da poštuje", naveo je premijer.

Vučić je istakao da je pripremljeno i kreirano puno konkretnih mera koje će poboljšati ekonomsku saradnju dve zemlje i da veruje da će se sve što je potpisano sprovesti u delo.

Premijer Srbije je rekao i da smatra da će predstavnici francuskih kompanija biti zadovoljniji kada se vrate u svoju zemlju i više nego što su očekivali, ali da će isto tako biti zadovoljni i privrednici i građani Srbije.

Naveo je da je tokom razgovora sa francuskim kolegom obećao da će Srbija čuvati regionalnu stabilnost.

"Razgovaraćemo sa svima u regiona, obećao sam da ćemo probleme rešavati na najbolji mogući način, a uveren sam da ćemo u konkretnim stvarima napraviti veliki napredak i da će veoma brzo Francuska postati jedan od naša tri najznačajnija spoljnotrgovinska partnera", zaključio je premijer.

Vučić je ponovio je da je evropski put strateški cilj Srbije, te da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vals: Da se zajedno i odlučno okrenemo budućnosti

Premijer Francuske je pozvao dve zemlje da se zajedno i odlučno okrenu budućnosti, uz poruku da je zajednička sudbina dve države – Evropa.

Izrazivši ponos što je prvi tako visoki zvaničnik Francuske koji posle 13 godina dolazi u Srbiju, Vals je podsetio da na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu stoji divna i snažna rečenica – Volimo Francusku kao što je ona volela nas.

"U ime te rečenice okrenimo se zajedno i odlučno budućnosti", poručio je francuski premijer.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Vals je rekao da je svestan pitanja i sumnji građana Srbije u vezi s tim čemu će služiti njihovi napori i da li će Srbija biti primljena u EU.

"Ta pitanja nemaju osnova. Ta Evropa je vaša Evropa kao što je i Francuska. Evropska porodica će biti bogatija kada u njeno članstvo uđe Srbija, kada za to dođe vreme", rekao je Vals.

Premijer Francuske je rekao da francusko ekonomsko prisustvo nije na nivou političkih odnosa i istorijskog prijateljstva. Zato je, kako je dodao, i došao u Srbiju sa ogromnom grupom privrednika.

"Smisao potpisanih sporazuma su novi projekti. Čuo sam za vaš plan da se počne sa izgradnjom metroa 2016. i ako tada budu izabrane francuske firme – one će biti na visini zadatka", rekao je Vals.

Čvrste prijateljske veze nemaju samo koren u prošlosti, već i u sadašnjosti, rekao je on, dodavši da su poplave koje su u maju pogodile Srbiju ujedinile dve zemlje u zajedničkom projektu – donatorskoj konferenciji.

Vals je rekao da Francuska razume značaj Rusije za Srbiju i da ne traži od Beograda da žrtvuje svoje odnose s Moskvom. Srbija će, međutim, kao i svaki kandidat za članstvo u EU, morati da se priključi evropskom konsenzusu, rekao je Vals.  

Srbija i Francuska potpisale šest sporazuma

Premijeri Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Manuel Vals kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu i još pet sporazuma.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik kompanije "Vansi aeropor" i generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević potpisali su Memorandum o razumevanju o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji.

Direktor Direkcije za strategiju i investicije Miloš Stojanović i direktor kompanije "Šnajder elektrik Srbija" potpisali su Pismo o namerama između javnih preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i "Šnajder elektrik".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro potpisali su Sporazum između dveju vlada o socijalnoj sigurnosti.

Ministarka Mihajlović i ambasadorka Moro potpisale su Sporazum u oblasti saobraćaja i infrastrukture, a ministar privrede Željko Sertić i generalni direktor francuske Agencije za tehničku podršku Anjes Arsije potpisali su Sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti javno-privatnog partnerstva.

U najavi, francuska vlada je istakla da je ovo "prva poseta jednog predsednika francuske vlade demokratskoj Srbiji, zemlji kroz istoriju bliskoj Francuskoj, koja preduzima ambiciozne reforme uprave i modernizacije, istovremeno se trudeći da normalizuje svoje odnose sa susedstvom".

Vals će se u petak sastati i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Francuskog premijera u Srbiji prate predstavnici 35 francuskih firmi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво