Francuski premijer dolazi u Beograd

Premijer Francuske Manuel Vals počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, tokom koje će mu domaćin biti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. U petak je planiran i susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

U najavi francuske vlade se ističe da je to "prva poseta jednog predsednika francuske vlade demokratskoj Srbiji, zemlji kroz istoriju bliskoj Francuskoj, koja preduzima ambiciozne reforme uprave i modernizacije, istovremeno se trudeći da normalizuje svoje odnose sa susedstvom", prenosi Fonet.

Valsa će u Srbiji pratiti predstavnici 35 francuskih firmi koji će u četvrtak prisustvovati biznis forumu, čiji je cilj jačanje trgovinskih veza dveju zemalja.

Na kraju foruma će biti potpisano više bilateralnih sporazuma, posebno u oblasti saobraćaja i partnerstva u javnom i privatnom sektoru.

Vals će, kako se dodaje, sa Vučićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim u petak posetiti Obrenovac, gde je i Francuska učestvovala u obnovi posle majskih poplava.

Sto godina posle početka Prvog svetskog rata na Balkanu, Vals i Vučić će, kako se najavljuje, na Kalemegdanu kod spomenika zahvalnosti Francuskoj, učestvovati na ceremoniji u znak sećanja na zajedničku borbu koja je utemeljila čvrsto prijateljstvo Francuske i Srbije.

Vals će se sastati sa studentima Univeziteta u Beogradu, a razgovaraće i sa francuskom zajednicom u Srbiji, navodi se u programu posete objavljenom na sajtu francuske vlade.

Uoči poste Srbiji, Vals je u intervjuu Politici poručio da će Srbija odigrati suštinsku ulogu u rešavanju ukrajinske krize kad bude preuzela predsedavanje OEBS-u 2015. godine.

"Kao zemlja kandidat za EU, ona će biti nosilac vrednosti koje delimo, a njene istorijske veze s Rusijom, koja ostaje nezaobilazni partner, sigurno će doprineti da njeno delovanje bude efikasnije", ocenio je Vals, prenosi Tanjug.

Vals je rekao i da će Francuska aktivno podržati otvaranje jednog poglavlja sa Srbijom do kraja godine i da bi to moglo da bude poglavlje o finansijskoj kontroli.

Ipak, dodao je da nijedna država članica ne odlučuje sama i da će odluka morati da bude doneta jednoglasno u okviru EU.

"Mi želimo da Srbija, kada uloži napore, može bez čekanja da vidi njihove rezultate. Više država članica EU pridaje naročit značaj ritmu normalizacije odnosa s Kosovom ", rekao je Vals.

Priznaje da dijalog s Kosovom danas trpi zbog političke situacije u Prištini, ali napominje da Srbija mora da nastavi da napreduje, kako bi ubedila "one države članice EU koje još treba ubediti".

"Francuska je spremna da učini sve kako bi pomogla Srbiji na njenom putu priključenja EU. I već nekoliko godina se za to zalaže", zaključio je Vals.

Sa druge strane, Aleksandar Vučić je uoči posete Manuela Valsa rekao da je Francuska već napravila iskorak, dajući poverenje napretku Srbije i njenim reformskim zalaganjima i izrazio uverenje da će ekonomsko partnerstvo Srbije i Francuske rasti brzo u predstojećim godinama.

Vučić je u izjavi za Danas ocenio da je ova poseta "vredan korak u tom pravcu", a da je Srbija posvećena tome da postane vodeća destinacija za strane ulagače u regionu.

"Koristimo našu dugu istoriju kako bismo dalje gradili na osnovu uspeha iz prošlosti, redefinisali sadašnjost i stvorili nove početke koji će oblikovati predstojeće decenije i vekove. Posvećeni smo ulaganju u infrastrukturu. Posvećeni smo unapređenju poslovne klime, a posvećeni smo i tome da našim partnerima i svetu dokažemo da je Srbija otvorena za posao", istakao je srpski premijer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво