Nikolić: Stvoreni uslovi za prekid štrajka advokata

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručuje da su proglašenjem zakona koji su trenutno u proceduri u Skupštini ispunjeni opravdani zahtevi advokatskih udruženja i da se stvaraju uslovi za nastavak njihovog rada.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštava da pažljivo prati trenutnu situaciju u pravosuđu sa stanovišta donošenja i primene zakona koji treba da budu usklađeni sa Ustavom Republike Srbije, a povodom izjava predstavnika advokatskih udruženja koja su obustavila rad "da će obustava trajati dok predsednik Srbije ne potpiše Ukaz o usvajanju Zakona kojim će biti prihvaćeni zahtevi advokata, koji su ustavni i kojima se štite prava građana", prenosi Tanjug.

"Zakoni o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, koji su trenutno u proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, prema mišljenju predsednika, u skladu su sa Ustavom Srbije i predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokatskih udruženja", navodi se u saopštenju pres-službe predsednika.

Kako se ističe, njihovim proglašenjem stvaraju se uslovi za nastavak rada svih onih kojima je dužnost obezbeđivanje pravne sigurnosti i primene zakona u Republici Srbiji.

Predsednik Srbije napominje da nema prava da utiče na zakonske odredbe koje se tiču visine naknade ili kome se ta naknada isplaćuje, ali je odmah postalo jasno da su izdvajanja građana enormno povećana, a da je čak i sudska overa potpisa, koja je donosila nemali prihod u budžet, potpuno izuzeta iz sudske nadležnosti.

"Međutim, ovakvo zakonsko rešenje nije protivno Ustavu Republike Srbije. Pitanje je ekonomske opravdanosti takve izmene nadležnosti, posebno u uslovima kada se Vlada Republike Srbije zalaže za opštu štednju i povećanje budžetskog priliva", dodaje se u saopštenju.

Podseća se takođe da je Zakon o javnom beležništvu donet u maju 2011. godine, za vreme prethodne vlasti.

"Tada se niko nije oglasio o eventualnim spornim odredbama, pa ni Ustavni sud. Postavlja se pitanje zašto se to aktuelizuje baš sada", ističe se u saopštenju.

Što se tiče zahteva advokatskih komora u vezi sa porezima, kako se napominje, to je posebno pitanje primene već postojećih propisa koji uređuju ovu pravnu materiju.

Predsedniku Republike Srbije nije dostavljen nikakav drugi predlog zakona kojim se uređuje ova materija, niti se takav zakon nalazi u skupštinskoj proceduri, zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 06. nov 2014, 08:33) - anonymous [neregistrovani]

tri pravna zakljucka

1). Predsednik je u pravu kada kaže da su stvoreni uslovi da advokati nastave sa radom , pa Advokatska komora mora omogućiti "minimalan proces rada", advokatima koji imaju "hitne" predmete.
2). Advokatska komora je u pravu kada konstatuje da je u interesu građana da se ugovor o prometu nepokretnosti (u pojedinim situacijama npr: između rodbine)
može (pored zapisa i solemnizacije) i legalizovati overom potpisa (uz manje para).
3). Opozicija i SPS u parlamentu uspešno "brane" interese građana (predlažu i overu potpisa tj. legalizaciju, što manje košta), tako da će na sledećim izborima povećati procenat glasova.