Kijev, ambasador zbog posmatrača pozvan na razgovor

Ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zbog učešća posmatrača iz Srbije na izborima u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, sa Bulatovićem se sastala prva zamenica ukrajinskog ministra Natalija Galibarenko, koja mu je prenela stav Ukrajine prema učešću "posmatrača" iz srpskih političkih stranaka na "lažnim izborima" na istoku Ukrajine 2. novembra, prenosi Beta.

Među posmatračima na izborima u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk 2. novembra bila su i dvojica poslanika vladajuće Srpske napredne stranke.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine ranije je saopštilo da nijedna međunarodna organizacija od ugleda i nijedna demokratska zemlja na svetu ne priznaju pseudoizbore u ukrajinskim oblastima Lugansk i Donjeck, niti su tamo slali svoje posmatrače.

Dolaskom u regione Donjeck i Lugansk, ovi samozvani posmatrači – predstavnici marginalnih političkih snaga – prekršili su zakon Ukrajine, i zato će snositi pravne posledice, navelo je ukrajinsko ministarstvo.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 05. nov 2014, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

Greška pislanika

Poslanici iz Srbije nisu trebali da idu u Donjeck. I zbog delikatnosti pozicije nase zemlje kao predsedavajuce OEBS-a i zbog činjenice da Ukrajina nije priznala Kosovo. Ukrajinsku krizu su izazvali veliki pa neka je oni i rešavaju.

(sreda, 05. nov 2014, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

само интерес

Украјина и Косово - из принципа? Наравно да не, већ због Крима. Крим је од распада СССР-а аутономна област са парламентом. Гласали су 1991 за независност али нису је спровели јер Русија Бориса Јељцина ти није хтела. Признавањем Косова Украјина би отворила пандорину кутију. Нема то са принципјалности или респекту никакве везе, већ са сопственим интересом. Узмите Црну Гору која је - супротно сродности Србији - признала Косово па им сад Хрватска куца на врата због превлаке.

(sreda, 05. nov 2014, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

Licemerje svetske organizacije

Kakva demokratija, kakav zakon i kakva pravda. Jedni te isti politicari jednakim slucajevima, Kosovo i Regioni Ukrajine daju razlicita znacenja. Sve je interes i sve su razliciti arsini za iste stvari. Da je svetska organizacija pravedna i da istim merilima meri svima, bilo bi manje ratova u svetu i bilo bi bolje za sviju.

(sreda, 05. nov 2014, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

Ukrajina

Ne razumem ove Ukrajince. Neverovatno da je manjina uspela toliki strah da utera vecini. Sadasnja vlast je dosla na vlast drzavnim udarom. Pucem! Ako su izbori u Donbasu nelegalni, sta reci tek za dogadjanja u Kijevu zimus. 

(sreda, 05. nov 2014, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

Bezimeni s imenom i prezimenom

Pa nisu ta dvojica "predstavnici marginalnih politčkih snaga", nego i poslanici i perjanice SNS.

(sreda, 05. nov 2014, 13:48) - anonymous [neregistrovani]

@Kosovo

Ukrajina nije i nece priznati Kosovo. Oni su principijelni (kao i Spanci)

(sreda, 05. nov 2014, 13:25) - Воронцов [neregistrovani]

Украјина се понаша диктаторски према дипломати Србије

Пре свега посматрачи не могу ничим утуцати на токове догађаја.Од њих не зависи ни легитимитет ни нелигитимитет тих избора ни хоће ли их неко признати или неће итд. Они су тамо могли бити из пуке радозналости исто као и други туристи када их привуче нека занимљивост.

(sreda, 05. nov 2014, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo?

Je li Ukrajina priznala Kosovo? Ako jeste, cemu se onda cudi.