Читај ми!

Rekonstruisana Pokrajinska vlada

Vojvođanski poslanici su izglasali rekonstrukciju Pokrajinske vlade, a novi sekretari su položili zakletvu pred parlamentom.

Novi članovi kabineta Bojana Pajtića su Vladimir Pavlov, Branislav Bogaroški i Nenad Stanković, dok je aktuelni sekretar za privredu Miroslav Vasin izabran i za potpredsednika u Vladi Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić ocenio je da je glasanje u Skupštini Vojvodine pokazalo da Pokrajinska vlada ima većinu u vojvođanskom parlamentu.

Pajtić je nakon završetka sednice na kojoj je usvojen predlog o rekonstrukciji vlade, rekao novinarima da su mnogi mediji u poslednje dve i po godine pisali da pokrajinska vlada nema podršku u parlamentu, ali da je to demantovano današnjim glasanjem.

"Za razliku od SNS-a koja svakih šest meseci vrši rekonstrukciju vlade, mi smo to učinili prvi put", rekao je Pajtić.

Rekonstrukcija je izglasana bez podrške SVM-a, a pokrajinski premijer Bojan Pajtić poručio je da i bez tih glasova ima većinu za rekonstrukciju te vlade. Potpredsednik LSV-a Bogaroški rekao je da su u LSV-u i u vladajućoj koaliciji u Vojvodini zatečeni stavom SVM-a.

Početak rasprave o rekonstrukciji Pokrajinske vlade obeležila je oštra polemika između predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora i Pajtića i predsednika poslaničkog kluba DS-a Borislava Novakovića o događajima koji su prethodili predloženoj rekonstrukciji.

Obrazlažući predlog rekonstrukcije Pokrajinske vlade, Pajtić je rekao da će glavni ciljevi te vlade biti donošenje zakona o nadležnostima i o finansiranju Vojvodine, te obezbeđivanje socijalnih standarda za građane Vojvodine.

Pajtić je nabrojao sve ono što je, po njemu, kvalitetno uradila dosadašnja Pokrajinska vlada, ujedno kritikujući rad republičke vlade, kao i nepostojanje dijaloga između dve vlade.

Lider SVM-a Ištvan Pastor rekao je da SVM neće učestvovati u glasanju i da je pre četiri meseca rekao Pajtiću da ta stranka u dogovorima o rekonstrukciji Vlade neće učestvovati, ali da će prihvatiti dogovoreno rešenje.

Pajtiću je zamerio što je u jednom trenutku rekao da je DS kulturna stranka i da će se pojaviti na bilo kom sastanku na koji bude pozvana, a onda se nije pojavila na sastanku koji je on sazvao zbog pregovora o iznalaženju političkog rešenja u Pokrajini, odnosno oko koncentracione vlade.

Druga zamerka, dodao je Pastor, odnosi se na usvajanje Deklaracije o promeni ustavnopravnog položaja Vojvodine o kojoj, kako je rekao, Pokrajinska vlada nije ništa rekla, kao ni prilikom usvajanja Informacije o obeštećenju zbog privatizacije NIS-a, kao i da su ti dokumenti doneti na inicijativu samo jedne stranke.

"U proteklim danima smo dovedeni u situaciju da biramo između Dragoslava Petrovića i grupacije oko njega i nekih drugih, a to ne želimo. Pajtić mi je rekao da će Petrović u sredu podneti ostavku, a sada će u stvari biti razrešen i to nije samo pitanje forme", kazao je Pastor.

Posebnu reakciju poslanika izazvala je izjava Pastora upućena Pajtiću da su "obezbedili većinu za rekonstrukciju Vlade i da im na tome čestita, jer su očigledno bili uspešniji u navatavanju poslanika od ovih drugih koji isto to rade", aludirajući na prelazak tokom jučerašnjeg dana jedne poslanice iz redova poslaničkog kluba SNS-a koja je član Pokreta "Snaga Srbije" – u DS.

Reagujući na žamor među poslanicima, Pastor je rekao da to nije izjavio slučajno već zato što je proteklih dana neko pokušao i njega da involvira u priče o "preletu" poslanika.

Odgovarajući Pastoru, Pajtić je rekao da usvajanje Deklaracije i Informacije o NIS-u nije bilo volja poslanika DS-a. "Ako se postavi pitanje da li su te odluke legitimne – jesu, a da li su fer – to nisu, kao što nije ni fer istupanje na ovakav način", rekao je Pajtić.

Dodao je da se ne dovodi u pitanje da li je neko smenjen ili je podneo ostavku i da to ne može nikoga opredeljivati da li će za takvu odluku glasati ili neće i da je to jedan, kako je rekao, "rđav izgovor".

"Kada je reč o preletu poslanika, posle izbora u poslaničkoj grupi DS-a bilo je 59 članova, a današnji broj najbolje govori kome je preletanje poslanika praksa", rekao je Pajtić.

I potpredsednik SNS-a Igor Mirović optužio je DS i LSV da se bave kupovinom poslanika u Skupštini Vojvodine.

Mirović je novinarima ispred Skupštine Vojvodine rekao da je jutros "kupljena" poslanica Pokreta "Snaga Srbije" Vera Ugričić Ilić, koja je prešla u DS.

On je to nazvao "najsramnijim načinom" da se rekonstruiše Pokrajinska vlada.

Prema njegovim rečima, poslanica je "kupljena" novcem koji je ostao od Razvojne banke Vojvodine i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Na pitanje da li ima informacije ko su konkretni ljudi koji su se bavili kupovinom poslanika, on je rekao da je reč o ljudima koji su davali telefonske naloge da se dele krediti iz Razvojne banke i Fonda za kapitalna ulaganja.

Kako izgleda rekonstruisana Pokrajinska vlada

Novi članovi Pokrajinske vlade su Branislav Bogaroški, Vladimir Pavlov, Nenad Stanković, a pokrajinski sekretar za privredu, rad, zapošljavanje i jednakost polova Miroslav Vasin izabran je i za novog potpredsednika Vlade.

Vladimir Pavlov je na mesto pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj izabran umesto Dragoslava Petrovića, koji je danas razrešen te dužnosti.

Branislav Bogaroški, dosadašnji predsednik poslaničkog kluba LSV-a, izabran je za pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, a na to mesto je došao nakon razrešenja Gorana Ješića u junu.

Nenad Stanković je izabran za pokrajinskog sekretara za energetiku, gde je nasledio Natašu Pavićević Bajić, koja je podnela ostavku zbog prelaska na drugu dužnost.

Za razrešenje Dragoslava Petrovića glasala su 63 poslanika, dok protiv i uzdržanih nije bilo.

Za izbor Pavlova, Bogaroškog, Stankovića i Vasina glasala su 63 poslanika, a protiv je bilo 36 (SNS, SPS, DSS i Treća Srbija), a šest poslanika SVM-a nije učestvovalo u glasanju.

Iako su poslanici radikala na početku sednice obavestili predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora da neće učestvovati u radu današnje sednice, jedan poslanik SRS-a ostao je u sali i dao podršku rekonstrukciji Pokrajinske vlade.

Rasparava o predlogu kandidata za rekonstruisanu Pokrajinsku vladu protekla je u oštrim kritikama opozicije na račun aktuelne vlade i predloga o njenoj rekonstrukciji, a posebno je apostrofirana činjenica da je većina za izglasavanje predloga obezbeđena prelaskom poslanice Vere Ugričić Ilić iz Pokreta "Snaga Srbije" u DS.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара