Читај ми!

Mladi i partije, ko od koga beži?

Zašto i da li su mladi u Srbiji, poput njihovih vršnjaka iz Evrope, nezainteresovani za dnevnu politiku, pre svega za partijski život? I dok godinama raste broj onih koji se učlanjuju ne samo u vladajuće partije, računajući na mnogobrojne povlastice, čini se da je u našoj zemlji trend da mladi rade suprotno - beže od stranaka.

Da li bi trebalo da se zabrine društvo u kojem većina mladih ne bi da budu članovi partija? To je i evropksi trend. Ali, šta kada su mladi za politiku životno zainteresovni, ali političarima ni reč ne veruju?

"To je sada veliki problem, taj osećaj političke nemoći, taj osećaj inferiornosti i nepostojanje identifikacije sa sistemom. To je, prema mom mišljenju, ono što zaista predstavlja jednu vrstu pretnje o kojoj politički akteri moraju razmišljati", kaže doktorantkinja Fakulteta političkih nauka Ksenija Marković.

"Oni su istisnuli iz partija one mlade ljude koji veruju u politiku", dodaje politikolog Ognjen Gogić.

Ksenija i Ognjen su u fondacijama Fridrih Ebert i Konrad Adenauer i politički su obrazovani. O partijskom životu Srbije mnogo znaju. Ali ipak, više od dve trećine mladih odbija da se učlani u partije.

"Ne bih generalizovao, ali možemo reći da kod mladih koji su u političkim partijama pretežu karijeristički motivi, a oni koji su zaista zainteresovani za politiku, njih ćete naći u civilnom društvu", navodi Ognjen Gogić.

Na poslednjim parlamentarnim izborima na stranačkim listama bilo je oko petina mladih, a u strankama manjina i više od polovine.

Mesto u poslaničkim klupama našlo je 30 parlamentaraca između 25 i 35 godina. Ipak, u motive mnogih mladih članova partija kolege sumnjaju.

"Da li se mladi stavljaju u prve redove samo zato što treba da budu tu jer poseduju određene kapacitete, određene kvalitete, određene osobine ili su tu zato što su mekši za obradu i lakši su za uticaj od nekih aktera koji deluju sa strane ili iz senke", pita se Ksenija Marković.

"Znam mnoge ljude koji su kroz to prošli ali nemam saradnju sa njima. Nikome ni ne zavidim, jer prosto, vi zapravo plaćate ceh toj političkoj partiji koji ne mora da bude mali. Ako partija dođe u krizu, onda se kola lome na vama", upozorava Ognjen Gogić.

Zašto se kola lome na mladima, ako se od njih očekuje da sutra vode partiju, a potom i državu?

"Nemamo tu partijsku strukturu koja je jasno profilisana, već imamo lidera i imamo te mlade ljude od kojih se očekuje da budu poprilično lojalni i da rade ono što se od njih zahteva a da nemaju neku veliku autonomiju u političkom delovanju", kaže profesor FPN-a Đorđe Pavićević.

I svetski trendovi pokazuju, makar prema istraživanju britanskog Gardijana, da je mesto najomraženijeg zanimanja koje su godinama čvrsto držali menadžeri, sada zauzeli političari.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи