Читај ми!

Trilaterala u Beogradu o svetskim temama

Posledice sastanka Trilateralne komisije sagledavaće se u godinama i decenijama koje slede, kaže profesor Dragan Simić uoči sutrašnjeg skupa. Sastanak 165 učesnika Trilaterale održava se u jednom od beogradskih hotela, a razgovaraće se o svetskim temama ali i o problemima regiona.

U Beogradu se sutra održava skup evropske Trilateralne komisije, nevladine organizacije koja okuplja političare, bankare, biznismene iz cele Evrope. Zbog pozicije u društvu koju imaju pojedini članovi, ovu organizaciju nazivaju i vlada u senci. Učesnike 38. Trilaterale, pozdraviće i premijer Srbije.

Svetske teme, dileme najmoćnijih zemalja, ali i problemi regiona. Neće biti rešeni, ali će se o njima pričati tokom vikenda u Beogradu.

Predsednik srpskog ogranka Evropske Trilaterale Jovan Kovačić kaže da je održavanje skupa u najmlađoj članici znak podrške.

"Poruka je razvoj, dijalog i mir, stabilnost i to jeste znak velike podrške Trilateralne komisije Srbiji na putu ka EU i na sve ono drugo što radi poslednjih nekoliko godina", kaže Kovačić.

O onome što se tiče Srbije i zemalja u regionu – sa učesnicima će razgovarati i srpski premijer i predsednici vlada Crne Gore i Republike Srpske.

"Odlična prilika da se priča ne samo o trenutnom stanju i o energetskoj bezbednosti, ekonomiji nego da se razmišlja i o budućim projektima", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U Beograd dolaze predstavnici najmoćnijih institucija i kompanija, koji već četiri decenije utiču na finansijske tokove u svetu.

Dragan Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da je to u poslednjih nekoliko decenija najznačajniji skup, čije će se posledice sagledavati u godinama i decenijama koje slede.

"Naš region trpi i uticaj Ruske Federacije i Turske, i Trilateralna komisija hoće da na ovaj način ohrabri evropsku orijentaciju Srbije i drugih zemalja regiona", ističe Simić.

Organizacija je osnovana kako bi povezala Ameriku sa Evropom i Japanom. Osnovao ju je Rokfeler, na ideju politikologa Zbignjeva Bžežinskog. On je region Evroazije video kao šahovsku tablu, najveći geopolitički dobitak za Ameriku.

"Borba za primat traje svuda u svetu", kaže Kovačić.

Pojedini analitičari Trilaterali pripisuju težnju da stvori pasivno, poslušno društvo. Članovi, pak, tvrde da se bore za mir, ekonomski oporavak i iskorenjivanje siromaštva.

Sastanak 165 učesnika održava se u jednom od beogradskih hotela. Šta o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima misle sadašnji i bivši političari, biznismeni, bankari, nećemo, međutim, moći da saznamo. Ovaj sastanak se, kao i svaki prethodni, održava iza zatvorenih vrata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво