Читај ми!

Dačić: Uspešne reforme zajednički interes

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na sastanku šefova diplomatija Višegradske grupe i Zapadnog Balkana da su razvoj ekonomije i uspostavljanje održivog, dobrog upravljanja, ključni za razvoj regiona Zapadnog Balkana u celini.

Na sastanku u Bratislavi, Ivica Dačić je izrazio uverenje da će uspostavljanje Fonda za Zapadni Balkan doprineti iniciranju niza regionalnih projekata, što će biti dodatni podsticaj saradnji i ekonomskom napretku u regionu, a posebno će, dodao je, biti dragocena iskustva Međunarodnog višegradskog fonda, prenosi Beta.

Šef srpske diplomatije ponovio je da je ključni spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, dodajući da je vizija zajedničke evropske budućnosti vizija svih na Zapadnom Balkanu.

Dačić je istakao i da Srbija sprovodi ubrzane reforme kako bi dostigla najviše evropske standarde u svim oblastima i time ispunila kriterijume za članstvo.

Govoreći o planu Vlade Srbije za izlazak iz ekonomske krize, Dačić je naveo da se kontinuirano radi na unapređenju poslovnog ambijenta za strane investitore.

Zajednički interes svih zemalja u regionu Zapadnog Balkana, kako je naglasio, jeste sprovođenje uspešnih reformi s ciljem da se uspostave efikasni ekonomski sistemi.

Dodao je da je pored mera štednji, plan Vlade Srbije zasnovan i na ozbiljnijem prilivu budžetskih prihoda, tako što će umesto povećanja poreza u cilju uvećanja poreskih prihoda biti povećan obim naplate.

"Razvoj ekonomije, a kao preduslov toga, uspostavljanje održivog, dobrog upravljanja, nedvosmisleno su među ključnim pitanjima u kontekstu razvoja regiona Zapadnog Balkana u celini", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je Višegradska grupa "veoma koristan model saradnje" za Zapadni Balkan i da je posebno važno da njene članice nastave da podržavaju proces proširenja EU, a time i razvoj i unapređenje bezbednosti i stabilnosti evropskog kontinenta u celini.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak rekao je da zvanični stav Slovačke da ne priznaje nezavisno Kosovo nije prepreka da zvanična Bratislava pomaže i podrži integraciju celog Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. 

Lajčak je na konferenciji za novinare nakon sastanka podsetio da je kosovski ministar inostranih poslova u poseti Bratislavi već treći put.

Prisustvo šefa kosovske diplomatije u Bratislavi, prema Lajčakovim rečima, upravo je potvrda da Slovačka podržava evropsku integraciju celog Zapadnog Balkana, i bez obzira na zvaničan stav, Slovačka ima niz konkretnih oblika saradnje sa Kosovom i prenosi mu iskustva iz integracija.  

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, osnovni cilj sastanka Višegradske grupe je davanje pozitivnog impulsa nastavku politike proširenja EU na Zapadni Balkan.

Razmatrana su i pitanja u vezi sa regionalnom saradnjom i ekonomskom situacijom na području ovog dela regiona.

Višegradsku grupu čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, a današnjem sastanku prisustvovali su i ministri spoljnih poslova Italije i Austrije Federika Mogerini i Sebastijan Kurc, kao i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.

Sebastijan Kurc je rekao da Zapadni Balkan mora ostati visoko na agendi Austrije i Evropske unije.

"Sastanak je bio pozitivan jer je dobro da se tema Zapadni Balkan ponovo aktuelizuje u prisustvu Mogerini", rekao je Kurc agenciji APA na kraju konferencije.

Konstatovao je da sve zemlje regiona imaju još veoma intenzivan reformski put pred sobom.

"Što brže budu sprovedene reforme to će biti bolje po zemlje, ali i to će brže postojati pristupna perspektiva", naglasio je Kurc.

Na marginama ovog skupa Dačić je imao i niz bilateralnih susreta sa šefovima diplomatija Slovačke, Poljske i Mađarske, Miroslavom Lajčakom, Gžegošem Šetinom i Peterom Sijartom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво