Читај ми!

Jačanje saradnje Beograda i Skoplja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saglasili su se da između dve zemlje treba intenzivirati odnose u svim sferama od zajedničkog interesa, a pre svega na polju infrastrukture i ekonomije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ivanovom, predsednik Nikolić je rekao da je saradnja dve zemlje dobra i da se prijateljski odnosi razvijaju u duhu dobrosusedskih odnosa i uz dobar politički dijalog na najvišem nivou.

"Srbija je zahvalna Makedoniji na ukazanoj pomoći tokom poplava u maju i septembru", rekao je predsednik poručivši da je Makedonija u prvi mah donirala 370.000 evra, a zatim i 175.000 evra u gotovom novcu. Na donatorskoj konferenciji, dodao je Nikolić, od Makedonije je Srbiji stiglo još dodatnih 100.000 evra.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, predsednik Srbije je rekao da je Srbija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Makedonije, istakavši da je robna razmena između dve zemlje u 2013. godini veća za 40 odsto nego 2012. godine.

"Značaj podsticaju ekonomske saradnje daće novi sporazum koji bi trebalo da bude potpisan tokom naredne sednice dve vlade. Postoji značajna mogućnost za unapređenje i povećanje obima robne razmene", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naveo i da je predsednik Ivanov potvrdio zainteresovanost Makedonije za unapređenje putne infrastrukture prema Srbiji, a posebno za što skoriji završetak Koridora 10.

"Završetkom radova na tom koridoru, koji se očekuje do kraja 2016. godine, biće kompletirana i putna i železnička infrastruktura kroz Makedoniju i Srbiju", istakao je predsednik Srbije.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije i Makedonije, Nikolić je rekao da su konstatovali da je formiranje zajedničke komisije za primenu sporazuma o saradnji u kontekstu pristupanja EU, a sa ciljem razmene iskustava, veoma značajno za proces integracije.

"Saglasni smo da se što pre oformi zajednička radna grupa za pripremu operativnog programa teritorijalne saradnje Srbije i Makedonije kako bi se lakše pristupilo IPA fondovima kroz projekte u okviru prekogranične saradnje", poručio je Nikolić.

Osvrnuo se i na to što se u ovoj godini obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata i rekao da smatra da je to dobra prilika i povod da se obnove spomenici hrabrih sugrađana, zahvaljujući čijoj žrtvi i hrabrosti mi danas živimo u miru i slobodi.

"Zamolio sam predsednika Ivanova da se što pre usvoji sporazum o zaštiti vojnih memorijala i mesta stradanja civila", poručio je Nikolić.

Predsednik Ivanov je konstatovao da dve zemlje imaju odlične odnose na najvišem nivou i izrazio nadu da će uskoro biti organizovana zajednička sednica vlada dve zemlje u Makedoniji.

On je rekao da će sednica biti organizovana kako bi se podstakli još bolji odnosi, kao  rešavanje još nerešenih pitanja.

"Imamo dugu istorijsku i kulturnu tradiciju i zajedničku viziju", konstatovao je Ivanov i dodao da Srbija i Makedonija imaju iste težnje ka EU. Prema njegovim rečima, dve zemlje treba da "dinamiziraju odnose u svim sferama od zajedničkog interesa".

Rekao je i da je pitanje infrastrukture bilo dominantno pitanje u njegovim razgovorima sa predsednikom Nikolićem i poručio da Srbija i Makedonija treba da poboljšaju ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu, koja je, kako je ocenio, već dobra.

"Srbija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Makedonije sa kojom ostvaruje trgovinsku razmenu u vrednosti od 800 miliona dolara", rekao je Ivanov i istakao da je cilj da ta razmena dostigne milijardu dolara.

Govoreći o razvoju ekonomske saradnje, makedonski predsednik je rekao da makedonski i srpski privrednici nameravaju da oforme zajednički "biznis klub" i ocenio da je potrebna što veća komunikacija između naših ljudi.

Potrebno je, takođe, razviti energetske kapacitete i obezbediti energetsku stabilnost regiona, ukazao je Ivanov.

"O nekim pitanjima se razilazimo u stavovima, ali to ne blokira dobre odnose u drugim oblastima", napomenuo je Ivanov, istakavši da Srbija i Makedonija u tom smislu predstavljaju dobar primer u regionu.

"O svemu se može razgovarati ako postoji zajednički interes", naglasio je makedonski predsednik.

U kontekstu evropske perspektive regiona, makedonski predsednik je ocenio da su "evropske integracije najbolji način da iza sebe ostavimo naše balkanske animozitete i da, umesto toga, investiramo u mlade i budućnost".

U međuvremenu, supruge predsednika Srbije i Makedonije Dragica Nikolić i Maja Ivanova obišle su školu "Sava Jovanović Sirogojno" u Zemunu, kao i Narodni muzej u Beogradu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво