Читај ми!

Češke firme dobrodošle u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Pragu da je EU strateško opredeljenje Srbije, da ona na tom putu želi da ozdravi svoju ekonomiju i da su češke firme dobrodošle da pomognu u tome.

Predsednik srpske Vlade se na početku posete Pragu sastao sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, očuvanju političkog dijaloga, podršci koju Češka daje Srbiji na putu ka EU, kao i jačanju ekonomske saradnje.

Aleksandar Vučić je zahvalio na pomoći koju je češka vlada uputila Srbiji tokom poplava i naglasio da očekuje posetu premijera Sobotke Srbiji, kao i učešće na samitu premijera koji će biti održan u decembru u Beogradu.

"Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima", istakao je premijer Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu.

Tom prilikom u Beograd će doputovati i privredni predstavnici iz Češke koji će sa srpskim kolegama razgovarati o privrednoj saradnji i organizaciji Srpsko-češkog privrednog foruma.

Prema Vučićevim rečima, u 2013. godini povećana je robna razmena između dve zemlje za 32 odsto, dok je u 2014. godini povećana za 10,8 odsto, što iznosi između 620 i 630 miliona evra.

Premijer Srbije se nada da će u narednim godinama robna razmena dostići milijardu evra.

Teme razgovora bile su i veće učešće čeških kompanija na izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao što je rad na modernizaciji pruge Niš–Dimitrovgrad, Termoelektrani "Štavalj" i unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Premijer Sobotka je zahvalio srpskom kolegi na podršci koju srpska vlada daje češkoj manjini u Srbiji.

Vučiću je priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države.

Mladek: Srbija – ključni partner Češke na Balkanu

Srpski premijer se sastao i sa češkim ministrom trgovine i industrije Janom Mladekom, koji je istakao da je Srbija za Prag ključni partner na Zapadnom Balkanu i da nudi interesantne investicione mogućnosti.

"U januaru 2015. godine biće održana sednica Mešovitog komiteta u Beogradu. To je dobro jer povećava interesovanje čeških firmi za Srbiju. Obim robne razmene između Češke Republike i Srbije u poslednjih pet godina povećan je dvostruko i postoji niz zajedničkih projekata. To je dobar osnov za unapređenje naše ekonomske saradnje", istakao je Mladek.

Vučić se sastao i sa predstavnicima najvećih čeških kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiji, a sastanku je prisustvovao i ministar finansija Dušan Vujović.

Obraćajući se češkim privrednicima, Vučić je istakao da je Srbija mnogo uradila na poboljšanju poslovne klime uvođenjem ekonomskih reformi i niza zakona koji su usvojeni u poslednjih nekoliko meseci.

Početak aranžmana sa MMF-om dovešće do još veće sigurnosti za strane investitore, zaključio je Vučić i pozvao češke investitore da dođu u Srbiju i iskoriste mogućnosti koje srpska vlada daje stranim investitorima.

"Strane firme u Srbiji zadovoljne su uslovima i kvalitetom radne snage, kao i povoljnim podsticajnim paketima koje naša vlada daje stranim investitorima", istakao je Vučić.

Češka spremna da pomogne Srbiji

Predsednik češkog parlamenta Jan Hamaček poručio je u razgovoru sa premijerom Vučićem, da je Češka spremna da pomogne Srbiji u procesu evrointegracija.

"Put ka EU je komplikovan i mi smo spremni da sa vama razmenimo iskustva i da vam damo savete kako bismo vam olakšali proces pridruživanja", naglasio je Hamaček, a saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vučić i Hamaček su se sastali na kraju današnje posete srpskog premijera Češkoj Republici, a razgovarali su o unapređenju saradnje dva parlamenta i podršci Češke evropskom putu Srbije.

Zaključeno je da Srbija i Češka prepoznaju značaj regionalne saradnje u cilju ekonomskog osnaživanja zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Vučić se sastao i sa predstavnicima češkog proizvođača pneumatika "Mitas" s kojima je razgovarao o povećanju broja zaposlenih u Srbiji. Razgovarali su o podsticajnim paketima koje bi srpska vlada mogla da ponudi za otvaranje novih radnih mesta.

"Mitas" u Srbiji posluje od 2008 i u svojoj fabrici u Rumi, koja zapošljava 566 radnika, godišnje proizvede oko 300.000 komada pneumatika. Ta kompanija je druga u Evropi po proizvodnji pneumatika za poljoprivredne mašine, sa 35 posto zastupljenosti na evropskom tržištu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво