Читај ми!

Vlada usvojila izmene zakona o notarima

Vlada Srbije je usvojila predloge o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti, kao i o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu.

Predloženim promenama se omogućava da se pored javnobeležničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sačinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da takvi ugovori prođu postupak solemnizacije javnog beležnika kako bi stekli svojstvo javne isprave, saopšteno je iz Vlade posle sednice.

Vlada Srbije je takođe donela odluku da u našu zemlju mogu da uđu bez viza i borave, najduže 90 dana, strani državljani koji poseduju važeću vizu ili regulisan boravak u državama šengenske zone, Velike Britanije i ostalih članica Evropske unije ili Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tanjug.

Ova odluka će, kako se očekuje, doprineti uvećanju obima stranih investicija i poboljšanja uslova i unapređivanja saradnje sa stranim partnerima u oblasti privrede, turizma, nauke, kulture, sporta i obrazovanja.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju međunarodne konvencije protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika. Vlada je usvojila i Predlog zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom radi sprečavanja terorizma, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sednici imenovana je i Mirjana Čizmarov za direktorku Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Vlada je, prethodno, prihvatila predlog rešenja o razrešenju Mirjane Čizmarov sa mesta vršioca dužnosti zamenice direktora Direktorata.

Čizmarov će na tom mestu zameniti dosadašnjeg v. d. direktora Milana Živanovića.

Izborom Mirjane Čizmarov na tu poziciju Srbija je postala peta evropska država, posle Velike Britanije, Švedske, Austrije i Luksemburga, koja ima ženu na čelu takve institucije.

Izbor Mirjane Čizmarov predložio je Upravni odbor Direktorata.

Osnovano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Vlada Srbije osnovala je i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost na čijem čelu je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.

Odluka o osnivanju koordinacionog tela, koje će razmatrati sva pitanja i koordinirati rad organa državne uprave u vezi sa rodnom ravnopravnošću u Srbiji, doneta je na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Pored potpredsednice Mihajlović, u Koordinaciono telo imenovani su i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i generalni sekretar Vlade Novak Nedić.

Kako se navodi u saopštenju, osnivanje tog tela je značajno za proces evropskih integracija i unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji. Istaknuto da za osnivanje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost nisu potrebna sredstva iz budžeta Srbije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво