Đurić: Neophodna hitna revizija Euleksa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić založio se za hitnu reviziju Euleksa, kao i da pravosudni organi ispitaju navode lista "Politika", koji tužioca te misije optužuju da je krivotvorio dokaze u slučaju protiv Olivera Ivanovića.

Marko Đurić je, gostujući u emisiji Talasanje Radio Beograda, rekao da je Ivanović najumereniji političar na KiM i da je njegovo držanje u zatvoru udarac za vladavinu prava.

Direktor kancelarije za KiM smatra da je veoma važno da pravosudni organi ispitaju navode Politike jer je, kako kaže, reč o najstarijem listu koji sa takvom informacijom ne bi izlazio u javnost da nema dokaze za tako nešto.

Politika, naime, piše da je specijalni tužilac Euleksa Cezari Mihalčuk u optužnici protiv Ivanovića krivotvorio navode iz dopisa MUP-a Srbije.

List navodi da u optužnici piše da odgovor Beograda "sadrži indikacije da je tokom rata okrivljeni možda bio rezervista specijalne policijske jedinice pri MUP-u".

Tužilac se pri tome pozvao na zvaničan dokument MUP-a, preciznije na Upravu Odeljenja za otkrivanje ratnih zločina i navode da je "dalje naznačeno da to ne može da se potvrdi, jer MUP nema nikakvu dokumentaciju povodom toga".

U emisiji Talasanje Radio Beograda 1 članak u Politici o dokazima protiv Ivanovića komentarisao je i njegov advokat Nebojša Vlajić.

"Članak u Politici potvrđuje ono što je odbrana Olivera Ivanovića od samog početka procesa govorila, a to je da nema nikakvih dokaza da je počinio teška krivična dela, koja mu se stavljaju na teret. Taj članak takođe potvrđuje i ono što javni tužilac u tom postupku radi, a to je da u želji da optužnicu prikaže dokazanom, on koristi "svakojake dokaze" koji to uopšte nisu", naveo je Vlajić.

Prema njegovim rečima, to su ili glasine ili insinuacije, otvorena klevetanja, ili uzimanje izjava istrgnutih iz konteksta i želja da se dokaže krivica tamo gde ona ne postoji.

"Obaveza tužioca je da izvodi i dokaze koji idu u korist optuženog a u dosadašnjim sudskim procesima koji se vode na Kosovu, a posebno u postupku protiv Olivera Ivanovića, tužilac nije pokazao nepristrasnost. Ovo je još jedan dokaz da je reč o političkom, a ne pravnom postupku", naveo je Vlajić.

Govoreći o aktuelnoj političkoj aferi u Euleksu, Nebojša Vlajić je rekao da u sve međunarodne misije u Svetu, a nažalost i na Kosovu dolaze, ne svi, ali često ljudi sumnjivog znanja, kredibiliteta i morala. Kao i mnoge druge afere na Kosovu, Nebojša Vlajić smatra da će i ova biti zataškana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво