Iguman Sava: Jezik mržnje “Al Hadrija”

Društvo istoričara "Al Hadri" nema nikakve aktivnosti osim da promoviše ekstremni albanski nacionalizam, uz otvoreni jezik mržnje, kaže iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Iguman Sava je, reagujući na pismo istoričara "Al Hadri" objavljeno na portalu Koha ditore u kojem se navodi da manastir ima istorijsku prošlost koja više pripada Albancima nego Srbima, rekao da je reč o besmislenim i neosnovanim izjavama "društva" čija je jedina aktivnost propaganda.

Janjić je za RTV KIM u Čaglavici istakao da "Al Hadri" čini grupa ljudi u Dečanima koja nekoliko godina deluje, najviše šireći negativnu propagandu prema manastiru Visoki Dečani i da nemaju nekih drugih aktivnosti.

"Uglavnom je reč o promociji ekstremnog albanskog nacionalizma uz otvoreni jezik mržnje. Objavljivali su oni više tekstova, pre svega usmereni su protiv manastira i konkretno protiv mene kao licenosti", izjavio je Janjić.

Iguman Visokih Dečana je dodao da je poznato da je uloga manastira tokom sukoba na Kosovu bila da pomaže svima, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, naglasivši da ga zabrinjava pisanje kosovskih medija, pre svih Kohe koja je i objavila pismo istorijskog društva "Al Hadri".

"Ono što je zabrinjavajuće jeste da je taj njihov tekst objavljen nakon teksta o grafitima koje smo mi navodno pisali i da takve tekstove objavljuju vodeći kosovski mediji, među kojima je i Koha.net. To je krajnje neprofesionalno, jer je reč o jeziku mržnje i pozivanju na linč jedne osobe, mene lično i moga bratstva i to je potpuno u suprotnosti sa svim zakonima i pravilima", istakao je iguman Sava.

Nakon ispisivanja pretećih poruka na objektima manastira, bratstvo i njihov iguman nemaju informacije da li je istraga utvrdila ko je odgovoran za pisanje grafita.

"Mi smo maksimalno pomogli ljudima iz policije koji su ovde bili i u stalnoj smo saradnji i s Kforom. I dalje mislim da je reč o aktu koji je proizvod loše atmosfere mržnje, koja se sistematski razvija prema manastiru Visoki Dečani i svemu što je srpsko i nealbansko na ovom prostoru", istakao je Janjić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво