Usvojen rebalans gradskog budžeta

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans gradskog budžeta kojim se predviđa manji deficit, koji će iznositi oko 10 odsto. Rebalans je usvojen sa 65 glasova "za" i sedam "protiv".

Gradonačelnik Beograda Sianiša Mali rekao je da je rebalans budžeta zasnovan na realnim osnovama, da je grad u ovoj godini ostvario za skoro milijardu veće prihode, i da će nastaviti sa kapitalnim investaicijama.

"Ovaj rebalans se pravi po osnovu tri ista principa kojih smo doneli budžet u junu. Prvi princip je projekcija budžeta na realnim osnovama, što znači da ne izmišljamo prihode. Po prvi put nakon ne znam koliko godina mi rebalans radimo ne zato što smo promašili prohode nego što smo ostvarili veće prihode od planiranih", rekao je Mali odbornicima i precizirao da su ostvareni parihodi u iznosu od 964 miliona dinara.

Drugi princip je, naveo je on, maksimalna štednja i na svim naivoim i po svim sekretarijatima, "kako bi pokazali da možemo odgovornije i drugačije da se ponašamo u odnosu na pretahodnu vlast".

"Još dva meseca do kraja godine vratićemo skoro 9,5 milijardi obaveza koje smo nasledili. Do kraja sledeće godine vratićemo i ostalih 5,5 milijardi dinara", kazao je Mali.

Gradonačelnik je naveo da su treći princip kapitalne investicije i da investicije neće ni na koji način trpeti.

Mali očekuje da se u sledećoj godini deficit grada smanji na pet do šest odsto, poručivši da su mere štednje pokazale da vlast odgovornije vodi gradske finansije.

Sledeća godina biće, kako je rekao, najteža u istoriji grada kada je reč o vraćanju kredita.

"Sledeće godine nam dospeva na naplatu 83 miliona evra kredita, a budžet grada je oko 500 miliona evra, što znači da skoro petina odlazi na vraćanje kredita", rekao je Mali i dodao da se zbog toga uvode mere štednje dok ne bude kasno kako bi grad 2016. godinu dočekao "relaksiran kada je reč o vraćanju kredita".

On je rekao da nije tačno da je grad povećao subvencije za GSP već da su subvencije smanjene za milijardu dinara.

"Prošle godine subvencije za GSP su bile 7,5 milijardi dinara, a ove godine 6,5 mialijardi dianara. Godinama je grad davao subvencije GSP-u, a onda je nama stiglo na naplatu 15 milijardi obaveza i duga za druge budžetske korisnike", rekao je Mali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво