Читај ми!

Izbori za nacionalne savete manjina

U Srbiji su se održali izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a pravo da glasa imalo je 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak. Nacionalni saveti Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca izabrani putem elektorskih skupština. Zabeleženi manji incidenti. Preliminarni rezultati u toku sutrašnjeg dana.

00.05 - Nosilac liste za Bošnjake, Sandžak i muftiju, Jahja Fehratović, proglasio je izbornu pobedu i zatražio poništavanja rezultata u Tutinu.

23.10 - Mađarska sloga, koju predvode istaknuti članovi SVM-a, osvojila je 31 od 35 mandata u budućem sazivu Mađarskog nacionalnog saveta, saopštio je Ištvan Pastor nezvanične rezultate.

21.50 - Na izborima za Bošnjačko nacionalno veće pobedila je lista Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina, preliminarni su rezultati Cesida.

20.05 - Zatvorena biračka mesta za izbore nacionalnih saveta.

19.40 -  Preliminarni rezultati biće saopšteni u toku sutrašnjeg dana, a konačni u četvrtak, rekao je za RTS Ivan Šebek, zamenik predsednika RIK-a.

18.30 - RIK: Elektorske skupštine za izbor nacionalnih saveta hrvatske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine u Srbiji su završene, sve je proteklo u najboljem redu.

18.15 - Još jedan incident u Tutinu, gde je uklonjen pečat sa glasačke kutije oko 13 časova. Biračko mesto u školi u Konicu zatvoreno zbog meteža koji je nastao nakon što je jedna osobe u kutiju ubacila dva listića. 

18.10 - Ukupna izlaznost u šest opština u Sandžaku do 17 časova bila je 27,84 odsto, pokazuju podaci Cesida.

17.35 - Hrvati izabrali nacionalni savet. Sa jedne izborne liste izabran je 21 predstavnik, a sa druge njih osam, kaže državni sekretar Ivan Bošnjak za Tanjug.

17.00 - Ukupan odziv u šest opština u Sandžaku do 14 sati bio je 17,66 odsto, podaci su Cesida.

13.30 - U prostorijama Skupštine Srbije održavaju se elektorske skupštine na kojima će se birati nacionalni saveti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca.

12.50 - Do 10 sati na birališta izašlo 15.35 odsto od ukupno 6.313 upisanih birača na ukupno 16 biračkih mesta u Dimitrovgradu.

12.00 - Izlaznost u Novoj Varoši do devet sati je 3,82  odsto, a ukupna izlaznost do devet sati u šest sandžančkih opština je 2.40 odsto , podaci su Cesida  

11.05 - Incident na jednom biračkom mestu u Tutinu. Posle pometnje uništeni birački spiskovi.

Republička izborna komisija proglasila je 82 liste za izbor 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje su ostvarile pravo da svoje savete biraju na neposrednim izborima. Otvoreno je bilo 881 biračko mesto, od kojih jedno i u Kosovskoj Mitrovici.

Registrovano je bilo i 313 elektorskih prijava za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca koji su savete birali putem elektorske skupštine.

Konačni broj birača je 456.444, to znači da je 2.000 naknadno upisanih birača u odnosu na 10. oktobar kada je napravljen prvi presek, navode iz Republičke izborne komisije.

Za elektorske izbore upisano je 32.775 birača, za crnogorsku elektorsku skupštinu prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84.

Izborni proces nadgledalo je i 400 posmatrača, među kojima i oni iz Evropske komisije, OEBS-a i ambasada.

Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je u 8.30 na glasačkom mestu u Nosi, kraj Subotice, a u Novom Pazaru glasao je Sulejman Ugljanin, nosilac liste " Za Bošnjačko jedinstvo". 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da RIK "drži stvar pod kontrolom".

Govoreći o proceduri, Bošnjak kaže da su elektorske skupštine zakazane za danas u Beogradu po prvi put jer je na prethodnim izborima bila praksa da tamo gde je sedište nacionalnih saveta bude i održana elektorska skupština.

"Ovaj put zato što je RIK uključen i da bi se olakšao operativan rad praktično će svi elektori, njih 309, doći u Beograd i na elektorskoj skupštini izabrati svoj nacionalni savet", rekao je Bošnjak.

Objasnio je da je elektor osoba koja je podržana od određenog broja birača upisanih u poseban birčki spisak i kao takav predtavlja grupu birača.

"Na samim izborima podnose se liste na licu mesta, sve kontroliše komisija RIK-a, birčki odbor i na kraju dana bi trebalo da se dobije nacionalni savet koji će biti podržan od većine prisutnih elektora", kaže Bošnjak.

Govoreći o značaju izlaska na izbore, Bošnjak kaže da je u rebalansu budžeta Vlada Srbije predložila da se nijedan dinar predviđen za rad nacionalnih saveta ne smanji, tj. da kompletna sredstva nacionalnim savetima budu preneta.

"Za nas kao državu je bitno da se radi na integraciji manjina. U izveštaju Evropske komisije posebno je pozitivno ocenjen novi zakon po kome će se izbori sprovesti, ali i položaj nacionalnih manjina", rekao je Bošnjak.

Primećeno je u prethodnom periodu da postoje određeni problemi vezani za transparentnost utroška sredstava i na tome se mora raditi.

"Sve ono zašta su nadležni saveti a to je kultura, obrazovanje, informisanje i upotreba službenog jezika su pitanja koja bi saveti u naredne četiri godine trebalo aktivno bave", istakao je Bošnjak.

Nakon proglašenja izbornih rezultata, što je zadatak RIK-a u narednih 48 sati, resorni ministar ima zadatak da sazove prvi nacionalni savet, odnosno njihovu prvu sednicu.

"Ukoliko se to ne desi u roku od 20 dana, ima još 10 dana je dodatni rok, a nakon toga praktično se smtra da je nacionalni savet nemoguće formirati i dolazi do njegovog raspuštanja, tako da prvi put postoji zakonska obaveza da se svi izabrani predstavnici nacionalnih manjina dogovore i počnu zajednički da rade", objasnio je Bošnjak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи