Читај ми!

OEBS: Zauzeta imovina ugrožava povratak

Šef OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlumberže kaže da ilegalno zauzeta privatna imovina ugrožava proces povratka raseljenih.

Žan Klod Šlumberže rekao je da je imovina mnogih lica koja su raseljena nakon konflikta na Kosovu ilegalno zauzeta i vraćena je u skladu sa naredbama o iseljenju koje je izdala kosovska agencija za imovinu, prenosi Tanjug.

Navodi da su u 400 slučajeva, koji su u nadležnosti agencije, i u mnogo drugih slučajeva koja su podnela privatna lica, stanovi, kuće i zemljište koji pripadaju raseljenim licima, ponovo ilegalno zauzeti.

Ovo ugrožava proces povratka i krši osnovna ljudska prava, istakao je Šlumberže koji je podržao napore kosovske policije i Agencije za imovinu da rade na rešavanju slučajeva ponovnog ilegalnog zauzimanja što je brže i efikasnije moguće.

Šef OEBS-a je ujedno pozvao sve nadležne da spreče ponovno ilegalno zauzimanje, kao i da osiguraju da su stambena prava i pravo na imovinu svih ljudi koji žive na Kosovu ili žele da se vrate zaštiti.

Poslednja u nizu šest OEBS-ovih radionica o sprečavanju ponovnog ilegalnog zauzimanja stanova, kuća i zemljišta, koji pripadaju raseljenim licima održana je u Đakovici.

Predstavnici kosovske agencije za imovinu, policije, tužioci i sudije učestvovali su na radionicama.

Kako je saopšteno iz OEBS-a, kosovska policija  i agencija za imovinu nedavno su potpisali memorandum o razumevanju koji naglašava njihove uloge u iseljavanju i prosleđivanju slučajeva ponovnog ilegalnog zauzimanja imovine sudstvu.

U skladu sa ovim, učesnici radionice naglasili su potrebu da bolje usaglase svoje napore kako bi obezbedili usaglašen pristup u radu na ovakvim slučajevima.

Takođe su ukazali da raseljene osobe, čija su prava na imovinu priznata konačnim i pravno obavezujućim odlukama kosovske komisije za imovinske zahteve, ne treba da budu deo dugih sudskih procedura da bi ponovo povratili vlasništvo nad svojom imovinom, a što se dešava u nekoliko slučajeva koje je zapazila Misija OEBS-a prilikom nadgledanja sudova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи