Читај ми!

Reagovanja na rebalans budžeta

Lideri DS-a i LDP-a ocenili su da se Predlogom rebalansa budžeta nastavlja pogrešna politika, koja neće doneti ništa novo ni građanima ni državnoj kasi.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je na konferenciji za novinare, povodom rasprave o rebalansu budžeta u Skupštini Srbije, rekao da bi građani voleli da žive u istoj zemlji u kojoj živi premijer Aleksandar Vučić - u kojoj je nezaposlenost manja, dinar stabilan a ekonomski pokazatelji sve bolji, prenosi Tanjug.

"Ali to ništa nije tačno. Nezaposenost je veća za 21.000 u odnosu na prošlu godinu. Radi se o obmanjivanju građana", istakao je Pajtić.

Pajtić je naveo da DS ne može biti za mere štednje kojima se oduzima od građana, smanjuju plate i penzije i uskraćuju stečena prava, a da se pritom ne štedi tamo gde bi moglo.

Pajtić je rekao da se troši na štetni ugovor sa Etihadom, da Vlada Srbije samo za Dunav osiguranje izdvaja 4,8 milijardi dinara, kao i da će oni koji imaju platu veću od 130.000 dinara posle rebalansa budžeta i ukidanja solidarnog poreza praktično dobijati veća primanja.

Prema njegovim rečima, DS će podneti amandman kojim će tražiti da se posebnim zakonom utvrdi način i dinamika vraćanja sredstava koja će biti oduzeta od penzionera na osnovu umanjenja penzija.

"Nismo protiv smanjenja plata i penzija samo zato što želimo da očuvamo standard građana već i zato što neće doneti nikakve pozitivne efekte, dovešće do umanjenja platežne i kupovne moći stanovništva, smanjenog prometa u maloprodaji, plata u proizvodnom sektoru i samim tim budžet neće dobiti ništa", rekao je Pajtić.

Jovanović: Nastavak pogrešne politike

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je u svom saopštenju da Vlada najavljenim rebalansom budžeta nastavlja pogrešnu ekonomsku politiku prethodnih vlada.

"Privreda je u recesiji, deficit je povećan na dve milijarde evra, a subvencije države u sisteme koji samo stvaraju gubitke uvećane su za 100 miliona evra", rekao je Jovanović.

To je dokaz, kako ističe, da nema suštinske snage i hrabrosti da se stvari u odnosu države prema privredi menjaju, već da je jedini cilj vlade dalje zaduživanje zemlje i održavanje postojećeg stanja.

"Nerealno je očekivati da će usvajanje zakona o radu, o stečaju, privatizaciji ili PIO fondu sami po sebi doneti boljitak u našoj privredi", smatra Jovanović.

Dodao je da je za to potrebno suštinski promeniti ekonomsku politiku osnaživanjem privatnog sektora, pojednostavljivanjem birokratskih procedura, smanjivanjem poreza i nameta privredi, ali i sa bankarskim sektorom, što će poboljšati poslovni ambijent zemlje i omogućiti nove investicije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво