Читај ми!

Kif: Smirivanje sitacije odmerenim izjavama

Političari u Srbiji i Albaniji imaju priliku da odmerenim i odgovornim izjavama daju pozitivan doprinos smirivanju situacije posle fudbalske utakmice dve zemlje, rekao je ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif.

Denis Kif je, u intervjuu Fonetu, naglasio da bi to za njega pravo liderstvo.

U Novom Sadu smo videli odlučnu reakciju političara, Vlade i policije i to pozdravljamo, istakao je Kif, koji se nada da "neće biti još incidenata".

"Huliganski ispadi i provokacije na utakmici uvek zaslužuju našu iskrenu osudu", napomenuo je Kif i dodao da mu je "žao što su ti događaji izašli iz okvira fudbala".

"U takvoj situaciji je veoma važno da političari imaju odmereno i odgovorno držanje", precizirao je Kif i ocenio da su, šire posmatrano, odnosi Srbije i Albanije bolji nego što su bili.

"Veoma je važno i što će poseta gospodina Rame biti organizovana i nadam se da će biti uspešna", rekao je Kif, prilikom svog prvog boravka na jugu Srbije.

Na pitanje o stavu međunarodne zajednice prema ponovo aktuelizovanim pričama o "Velikoj Albaniji", Kif je odgovorio da je "stav međunarodne zajednice jednostavan - nema menjanja granica".

"Ovde na Balkanu je najvažnije pitanje pregovora o pristupanju zemalja regiona Evropskoj uniji (EU). To je pitanje za Srbiju, Albaniju, Kosovo. U fokusu svih trebalo bi da bude zajednička evropska budućnost", naglasio je Kif.

Istakao je da "bilo kakav vid ekstremizma ne utiče dobro na evropske ambicije".

"Ima tu napretka, ali ima još problema koje bi trebalo rešiti. Zadovoljan sam što ima napretka u odnosima Srbije i Albanije i napretka u normalizacii odnosa Srbije i Kosova, što je sve deo procesa pristupanja EU", objasnio je Kif.

Za pristupanje EU važan dijalog sa Prištinom

"Dijalog Beograda i Prištine je veoma važan za pristupanje EU", precizirao je Kif i podsetio da je to deo poglavlja 35.

"Mi pratimo napredak u okviru ovog poglavlja", rekao je Kif.

Kako kaže, "to što u Prištini nema vlade, ne znači da konkretan napredak nije moguć".

"Proteklih meseci bilo je određenih pomaka što se tiče pitanja koji imaju uticaj na život običnih ljudi. Nema dijaloga na najvišem nivou, ali se nadam da će ga uskoro biti", predvideo je Kif.

"Napredak se vidi i iz Izveštaja Evropske komisije, ne samo u poglavlju 35, nego i u drugim oblastima", ocenio je Kif, ističući da je njegov zadatak, kao ambasadora Velike Britanije, da podržava "pregovore, dijalog i napredak ka EU".

Upitan o zamerkama u godišnjem Izveštaju Evropske komisije o Srbiji, Kif je odgovorio da "izveštaji uvek sadrže zamerke", ali da su oni važni zbog toga što u njima "možete da vidite šta bi još trebalo da radite".

"Izveštaji daju kompletnu sliku procesa reformi i Vladi daju jasan signal na šta bi trebalo fokusirati najviše pažnje i energije", rekao je Kif .

Na pitanje kako vidi stanje u medijima i prigovore o tome da su izloženi političkim pritiscima, Kif je naglasio da su slobodni mediji važni za demokratski proces i evropske integracije Srbije.

Za uspešan proces pristupanja EU potrebni su slobodni i dinamični mediji, što stoji i u Izveštaju Komisije, rekao je Kif i dodao da Srbija ima nove zakone o medijima, čiju bi "primenu sada trebalo da vidimo".

"Nadam se da ćemo sledeće godine u Izveštaju Komisije moći da vidimo napredak i u toj oblasti", naglasio je Kif i predočio da otvaranje prvog poglavlja u pregovorima Srbije sa EU "zavisi od stvarnog napretka".

"Sada razgovaramo o poglavljima 32, 35, 23 i 24. Ne mogu da kažem koje poglavlje će biti prvo, ali najvažnije je to što zavisi od napretka. I u Izveštaju Komisije možemo da vidimo gde je napredak ostvaren, a gde je napredak još potreban", zaključio je Kif.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво