Читај ми!

Vučić: Hrabre mere za izlazak iz krize

Prvi put u savremenoj političkoj srpskoj istoriji vlada priznaje da je zemlja u teškoj ekonomskoj situaciji i predlaže kako da se iz krize izađe, poručio je premijer Aleksandar Vučić u Skupštini. Srbija ima makroekonomsku stabilnost, kaže Vučić. Premijer očekuje dogovor sa "Esmarkom" o "Železari Smederevo".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Vlada za hrabre mere koje preduzima u oblasti ekonomije zaslužuje dobru ocenu građana, kakvu dobija i u svetu.

"Prvi put u savremenoj političkoj srpskoj istoriji dešava se da vlada prizna da je zemlja u teškoj ekonomskoj situaciji i predlaže kako da se iz krize izađe", rekao je Vučić u Skupštini Srbije gde je počela rasprava o predlogu rebalansa budžeta za 2014.

Premijer je rekao da je odgovoran potez vlasti što u situaciji kada dramatično pada inflacija, kurs je stabilan, devizne rezerve značajne i smanjuje se nezaposlenost, predlaže mere fiskalne stabilizacije – koje uključuju smanjenje plata u javnom sektoru i penzija.

Vučić je istakao da nisu u pravu oni koji tvrde da Srbija nema makroekonomsku stabilnost, da su, naprotiv, devizne rezerve gotovo 11 milijardi, a da istovremeno imamo pad inflacije, te da nezaposlenost takođe opada.

Kako je istakao, nepopularne mere koje Vlada predlaže iznuđene su neodgovornim ponašanjem prethodne vlasti, pre svega zbog neopravdanog povećanja penzija 2008. i 2009. godine.

Vučić je istakao da je u ovoj godini naplaćeno više poreza od tzv. tajkuna nego u četiri-pet prethodnih godina iako se, kako je rekao, ova vlada stalno optužuje da štiti bogate na račun siromašnih.

Tako je Predragu Rankoviću Peconiju, kako je naveo, pre 12 dana naplaćeno devet miliona evra na ime poreza i to samo nekoliko dana pre isticanja roka, odnosno zastarevanja.

"Molimo za godinu i po strpljenja"

Premijer je pozvao građane za godinu i po dana strpljenja i štednje, jer nema drugog načina da izađemo iz situacije izazvane greškama iz prošlosti, poručivši da će Srbija 2016. moći da računa na najveći rast u Evropi, te da će biti zdravija, normalnija, uspešna i prosperitetna zemlja.

Obraćajući se poslanicima koji danas raspravljaju o rebalansu budžeta i pratećim zakonima, pomenuo je da mu s jedne strane čestitke za ekonomske mere upućuju nemačka kancelarka, ruski predsednik i mađarski premijer, a da, s druge strane, ovde trpi kritike i svedok je protesta protiv plaćanja fiskalnih računa i prijavljivanja radnika.

Naredne godine, naveo je, imaćemo rast proizvodnje od oko 1,15 odsto, a ako se sve završi kako treba, biće rešenja za Železaru i Petrohemiju, čemu, dodao je, nikad nismo bili bliže, pa ćemo u 2016. moći da računamo s najvećim rastom u Evropi.

"Ne možemo drugačije, verujte mi – ne postoji ni jedan drugi plan, verujte mi. Kako god okrenete ne može da se igra mimo pravila sveta i osnovnih ekonomskih pravila kako o njima govore MMF i SB i svi će podržati ono što radimo", rekao je Vučić.

U javnom sektoru 100.000 manje zaposlenih

Premijer Srbije najavio je da će do kraja mandata ove vlade u javnom sektoru biti 100.000 manje zaposlenih i dodao da Srbija ima dobru perspektivu i širok plan za dalji razvoj.

Reč je o partijskim kadrovima ili, drugim rečima, o neproduktivnim radnicima, rekao je premijer obraćajući se poslanicima.

Vučić je rekao da je za dve godine u Srbiji broj zaposlenih u državnoj administraciji povećan za 27, što je ukupno 25.467.

Odgovarajući na primedbe poslanika NDS-a Marka Đurišića da je zaposleno 3.000 novih ljudi, Vučić je rekao da je reč o 3.900 sezonskih radnika angažovanih na ispaljivanju protivgradnih raketa.

Kad je reč o planovima i o onome što se već radi, naveo i da se raspisuju tenderi, da će put do Čačka biti gotov u 2016. godini, da se radi istočni kraj Koridora 10 prema Bugarskoj.

Krenuće i projekat "Beograd na vodi", koji će uticati na povećanje BDP-a u čitavoj Srbiji, a posebno će imati veliki uticaj na našu građevinsku industriju, naveo je Vučić, uz objašnjenje da je novac za eksproprijaciju i izmeštanje Železničke stanice nabavljen, ali ne iz džepova građana, kao i da je do sada 15 kilometara pruge već uklonjeno.

Prihodi od akciza, poreza

Srbija, pomenuo je, prvi put ima i povećanje prihoda po osnovu akciza na naftu, a takođe prvi put raste i prihod od akciza na cigarete i to između ostalog i zahvaljujući borbi protiv kriminala i šverca duvana iz Makedonije, sa Kosova i Metohije, iz Crne Gore i BiH.

"Preduzeće 'Luka Beograd', čiji je vlasnik Milan Beko, jeste na dan 30. septembar 2014. dugovalo za porez 958 miliona dinara, a u ovoj godina zaključno sa jučerašnjim danom naplaćeno im je 170 miliona dinara", rekao je Vučić.

Od preduzeća čiji je vlasnik Marko Mišković, a koje duguje 878 miliona dinara, do juče je naplaćeno samo 163.000 dinara i to zato što se vodi upravni spor i ta firma ne priznaje poresku obavezu.

Dug kompanije "Pink internešenel" Željka Mitrovića je zaključno sa 30. 9. bio 412 miliona dinara, a u ovoj godini već im je naplaćeno 874 miliona dinara, rekao je Vučić, dodajući da je to najviše što je toj firmi naplaćeno u jednoj godini.

"Sramota me je da kažem šta mislim o ogromnim dugovima preduzeća čiji je vlasnik Goran Perčević. Ali, nema ili levo ili desno, svaki je isti. Onaj koji je potkradao državu taj će platiti, ko je utajio porez taj će platiti", rekao je Vučić.

Najveće probleme, međutim, Vlada ima sa "Farmakomom" Miroslava Bogićevića, koncernom koji je Vučić nazvao "političkim čedom jedne stranke koje je preraslo u monstruma". "Farmakom" je, prema njegovim rečima, dužan 400 miliona evra samo bankama.

Reforme i bez konsenzusa

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, Vučić je napomenuo da će reforme biti sprovedene i ako tog konsenzusa ne bude.

"Potrebno nam je razumevanje ljudi da nismo lopovi, da ništa ne radimo zbog sebe i ne uzimamo za sebe, već zbog radnika i obnavljanja proizvodnje. Konsenzus je potreban. Taj konsenzus nije moguće postići u društvu u kojem imate dramatično suprotstavljene interese, kada imamo one koji bi voleli da sve ostane kao ranije, koji podržavaju proteste, a ranije su bili protiv tih koji danas protestuju", rekao je premijer.

Ponovio je da država očekuje 150 miliona evra iz dobiti javnih preduzeća, ali da ne zna koliko će to zaista biti, pomenuvši u tom smislu ozbiljan problem u vezi sa "Srbijagasom", koji je delom opravdan, ali delom neopravdan, s obzirom na to da čitavi gradovi i regioni ne plaćaju račune tom javnom preduzeću.

"Naš problem je i u tome što smo godinama i decenijama imali javna preduzeća sa skrivenim računima, koje nikada nisu prikazivali poslanicima... To nam sada zamera MMF – što je mnogo toga držano ispod linije", istakao je Vučić i dodao da ova vlada ne želi ništa da krije od javnosti, te će ta metodologija biti promenjena.

Ipak, kako je rekao, država očekuje da će od "Elektromreže" dobiti 60 miliona evra, od "Jugoimporta" SDPR 20 miliona, određenu sumu i od "Telekoma", Pošte...

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво