Читај ми!

Starčević: Kosovo bez stolice u UN

Nekadašnji ambasador i predstavnik Srbije u UN, Fedor Starčević kaže da ne očekuje da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, čak i kada bi Beograd bio pritisnut da izjavi kako nema ništa protiv toga da Kosovo postane članica.

Fedor Starčević, povodom dana Ujedinjenih nacija, kaže za RTS kako se iskreno nada da Kosovo neće ući u UN, ali i da bi potencijalnu mogućnost verovatno sprečile Kina i Rusija.

"Ne očekujem da Kosovo dobije stolicu u UN, čak i kada bi Srbija bila nečim pritisnuta da izjavi da nema ništa protiv da Kosovo uđe u UN, a ja se nadam da se to neće desiti. Čak i u tom slučaju mislim da Kina i Rusija ne bi glasale da Kosovo uđe u UN iz vlastitih razloga", podvlači Starčević.

Napominje da i bez ulaska Kosova u UN, stavovi naše zemlje prema ovoj organizaciji su sve više uslovljeni spoljnim faktorima.

"Mi smo danas jedna mala država sa nevelikim stanovništvom i sa malom ekonomskom snagom. To na izvestan način diktira našu ulogu u UN. Uz to izrazili smo želju da se priključimo EU, i zato ćemo sve više prihvatati stavove EU u postavljanju prema UN. Tako da to dalje sužava našu mogućnost samostalnog delovanja", podvlači Starčević.

Starčević ističe da je danas jedna od odlika UN nesaglasnost.

"Danas vidimo da ne postoji saglasnost. Kada nema saglasnosti vidimo da je Savet bezbednosti ili pasivan ili se ide na individualne akcije, uz vojne koalicije, kako se to često zove. Te akcije nikada nisu postigle neki pozitivan rezultat za svet i za Ujedinjene nacije", ponavlja nekadašnji predstavnik Srbije u ovom telu.

Na pitanje da li je izvesno da se Savet bezbednosti reformiše pristupanjem novih članica, Starčević odgovara odrično.

"Stalni članovi ne žele da dele te privilegije koje su dobili Poveljom. To znači - specijalna prava ne dele uključujući pravo veta i nisu voljni da se taj krug širi", ističe Starčević.

Napominje da nije realno očekivati da se ukine pravo veta kao što predlažu neke zemlje.

"Bez obzira na to ko je predlagač, mislim da do toga neće doći, jer nijedna od stalnih članica se neće odreći svog prava da svojim ne, zaustavi svaku akciju u Savetu bezbednosti", zaključuje Starčević.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво