Читај ми!

EU: Nastavak pregovora sa kandidatima

U narednih pet godina neće biti proširenja EU, ali se nastavljaju razgovori sa zemljama Zapadnog Balkana. Novi predsednik EK Žan Klod Junker poručio zemljama kandidatima da se pregovori mogu i ubrzati, ali da nije realno da budu zaključeni do 2019. Ovo nije negativna poruka, već objektivna procena, kažu u Briselu.

Ubedljivom većinom Evropski parlament dao je zeleno svetlo novoj Evropskoj komisiji da posao preuzme, kako je i planirano, 1. novembra. Žan Klod Junker kaže da je sada vreme da se zavrnu rukavi i počne rad na onom što je najvažnije - ekonomskom oporavku i novim radnim mestima.

"Uveren sam da će ovo biti komisija poslednje šanse da pokrenemo Evropu i vratimo veru građana kroz drastično smanjenje nezaposlenosti i pružanje prilika mladima", rekao je Junker.

Odgovarajući na primedbe nekih poslanika da je poslao lošu poruku zemljama kandidatima menjajući naziv resora za proširenje, Junker je ponovio stav da u sledećih pet godina neće biti prijema novih članica, ali da će se pregovori sa zemljama Zapadnog Balkana nastaviti.

"Ne stvarajmo iluzije kod onih koji očekuju pristupanje EU da je to moguće u sledećih pet godina. Želim da pozdravim zemlje kandidate i da poručim da ćemo nastaviti i ubrzati pregovore ako je potrebno, ali nije realno da oni budu zaključeni do 2019. godine", poručio je Junker.

Rosa Balfur iz briselskog Centra za evropsku politiku kaže da ovaj stav ne treba shvatiti kao negativnu poruku već kao objektivnu procenu.

"Čak iako Srbija i neke druge zemlje završe pregovore ranije, nije realno da će u tom roku biti završen i proces ratifikacije", rekla je Balfur.

Sastav komisije bio je neizvestan do samog kraja. Da bi preuzeli dužnost, komesari su morali da polože težak ispit na saslušanjima pred evropskim poslanicima - test na kojem je pala bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek, da bi je u poslednjem trenutku zamenila Violeta Bulc.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво