Читај ми!

Poslanici o rebalansu budžeta

Skupština Srbije raspravljala je u načelu o predloženom rebalansu budžeta za ovu godinu. Na rebalans budžeta i prateće zakone podneto 70 amandmana. Sednici prisustvovao premijer Aleksandar Vučić. Opozicija smatra da u budžetu nema podsticaja za pravi razvoj.

22.00 - Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o rebalansu budžeta. U nedelju rasprava o amandmanima.

17.40 - Još 40 poslanika javilo se za reč. Očekuju da se premijer vrati u Skupštinu, javlja izveštač RTS-a.

17.00 - Polemika premijera Vučića i poslanika DS-a Borislava Stefanovića. Vučić poručio da će podneti ostavku čim čuje bolji plan za oporavak zemlje.

13.15 - Stranke opozicije poručuju da će glasati protiv rebalansa budžeta.

11.35 - Poslanici raspravljaju o predloženim merama. 

11.00 - Obraćajući se poslanicima, premijer Aleksandar Vučić rekao da Vlada preduzima hrabre mere.

10.25 - Ministar finansija Dušan Vujović objašnjava kakvo je trenutno stanje u budžetu Srbije. 

10.05 - Počinje sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta.

Na predlog zakona o rebalansu budžeta i prateće zakone uloženo je oko 70 amandmana, o kojima će poslanici raspravljati u nedelju. Pošto završe taj pretres, parlamentarci će se izjasniti o zakonskim predlozima.

Rebalans budžeta predviđa budžetski deficit od 225 milijardi dinara i povećanje rashoda sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, prenosi Tanjug.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da Srbiji ne preti problem nelikvidnosti, niti problem bankrota. "Država želi da na vreme da započne reforme kako bi se Srbija u naredne tri godine vratila na put oporavka i ekonomskog razvoja sa impresivnim stopama", poručio je Vujović poslanicima u parlamentu.

"Sečenje troškova su kratkoročne i tvrde mere i zato ih stavljamo u rebalans kako bismo do 1. januara doneli još smanjenja troškova, u vidu subvencija i transfera koji nisu opravdani, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, od 2009. do 2012. vanredno povećanje penzija dovelo je do povećanja od 169,3 milijarde dinara bez obezbeđivanja trajnih izvora prihoda, a slično je bilo i kod plata.

"Ogromna većina penzionera, skoro 90 odsto, neće imati smanjenje ili smanjenje od 10 odsto", rekao je Vujović. 

Poslanici Socijaldemokratske partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Srpskog pokreta obnove, Saveza vojvođanskih Mađara, Nove Srbije i Jedinstvene Srbije najavili su da će podržati rebalans budžeta.

Opozicija protiv rebalansa

S druge strane, poslanici opozicionih stranaka – Demokratske stranke, Nove stranke i Nove demokratske stranke najavili su da neće glasati za predložena rešenja.

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović rekao je da ta stranka ne može da podrži ovakav rebalans državnog budžeta zato što u svojoj osnovi nosi sve probleme "ove nekompetentne i štetne vlasti po građane Srbije".

"U budžetu nema nikakvih podsticaja za pravi razvoj i dalje postoje subvencije za dokazane gubitaše bez njihovog plana i programa, takođe – setom zakona se predviđa ono što je po građane najgore, a to je štetočinsko, nerazumno smanjivanje plata i penzija protiv čega smo mi svom snagom", poručio je Stefanović.

Poslanik Nove stranke Žoran Živković rekao je da ta stranka neće glasati za predloženi rebalans budžeta za 2014. godinu, jer se njime povećava deficit, a biće i protiv zakona o smanjenju penzija jer je neustavan, kao i protiv smanjenja plata zaposlenima u javnom sektoru.

Šef poslanika NDS-a Marko Đurišić rekao je da u predlogu rebalansa budžeta vidi samo smanjenje plata i penzija, ali ne i šta će se uraditi da se poveća prihodna strana.

Polemika Vučića sa Živkovićem i Stefanovićem

U na momente žestokoj raspravi opozicioni poslanici pozivali su premijera Vučića da podnese ostavku, ali i on njih.

Zoran Živković iz Nove stranke rekao da je brat premijera Andrej Vučić vlasnik tajkunske firme. Predsednik Vlade uzvratio je da je spreman da podnese ostavku ukoliko Živković dokaže da je to tačno. U suprotnom očekuje njegovu ostavku na poslanički mandat i javno izvinjenje porodici Vučić.

Razrešenje traži već u ponedeljak i kaže da se radi o ranijem pokušaju falsifikovanja, zbog kojeg mu se svojevremeno izvinio Boris Tadić pošto se uverio da Andrej Vučić nije vlasnik fantomske firme pod blokadom.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović zamolio je Vučića da napusti mesto predsednika Vlade, a premijer mu je odgovorio da će to učiniti čim čuje bolji plan za izlazak iz krize.

Stefanović je naglasio da je "narod sve nezadovoljniji", i podsetio da su članovi Vlade više puta u toku ove godine, isticali da neće biti smanjene plate i penzije.

Upitao je premijera da li veruje da će smanjenje plata i penzija dovesti do bilo kakvog prosperiteta, ukazujući da je odluka o smanjenju penzija neustavna i da postoji bojazan da će penzioneri tužiti državu Ustavnom sudu i Strazburu.

Govoreći o pozivu na ostavku, Vučić je rekao da je očekivao da će ljudi biti nezadovoljni i da to i dalje očekuje.

"Od vašeg predsednika sam popularniji tek devet puta, ali ću biti verovatno i devet puta i manje popularan. Što se tiče moje ostavke i sklanjanja sa ovog mesta, za razliku od vas gospodine Stefanoviću, to je još jedna razlika između mene i vas. Pet meseci sam premijer, doneli smo više zakona nego u prethodnih pet, šest godina, ali ja ne misilm da ostajem u vlasti bez podrške naroda", izjavio je premijer i dodao da je DS-u bilo važno samo da ostane na vlasti.

On je rekao da javno obećava da će "ozbiljno razmotriti" Stefanovićev predlog, poručivši mu da nema nameru da beži od njega jer je radio neuporedivo poštenije i da će ostati u ovoj zemlji i da je nikada neće napustiti.

Vulin: U Srbiji 147.000 radno sposobnih korisnika pomoći

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da u Srbiji ima 147.000 radno sposobnih korisnika socijalne pomoći, a da se ukupno za tu pomoć mesečno izdvaja milijardu i sto sedamnaest miliona dinara.

Govoreći u Skupštini Srbije o Uredbi Vlade Srbije koja obavezuje radno sposobne korisnike te pomoći da je zarade, Vulin je naveo da je to praksa u većini evropskih zemalja.

Kako je rekao, socijalna pomoć ne bi trebalo da bude zanimanje i trajna kategorija, te da je to stanje nužde i privremenosti, a da su obrazovanje i rad najbrži način da se to i promeni.

Uz rebalans budžeta, na dnevnom redu su i predlozi odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, zatim na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, tu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.

Druga tačka dnevnog reda je Predlog zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво