Читај ми!

Sve je spremno za izbore za Nacionalne savete

Pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji u nedelju, 26. oktobra, biraće svoje predstavnike. Pravo glasa na tim izborima ima oko 454.000 osoba, dok će svoje predstavnike na elektorskim skupštinama dobiti više od 32.000 građana Srbije upisanih u Poseban birački spisak. Predizborna tišina počinje u ponoć.

Za regularnost drugih izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji se održavaju u Srbiji ovog puta zadužena je Republička izborna komsija. Izborni proces nadgledaće i 400 posmatrača, među kojima i oni iz Evropske komisije, OEBS-a i ambasada.

"Osetljiv je posao jer znamo šta se desilo pre četiri godine. Želimo da neutralnim stavom osiguramo da ti izbori proteknu što je bolje moguće", ističe zamenik sekretara RIK-a Veljko Odalović.

Većina će svoje predstavnike birati na direktnim izborima. One manjine koji se nisu upisale u dovoljnom broju u Poseban birački spisak članove novog Nacionalnog saveta dobiće na posebnim, elektorskim skupštinama.

"Makedonci, Hrvati i Crnogorci idu na elektorske izbore, i moram da kažem da se 340 elektora prijavilo, što je tri puta više od propisanog broja. U skladu sa zakonom, Ministarstvo je potvrdilo njih 313", kaže Nina Fira iz Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Birački materijali su podeljeni biračkim odborima a materijal preveden na jezike nacionalnih manjina.

Na izborima u nedelju učestvuje 20 nacionalnih manjina sa 82 izborne liste. Osim u Vojvodini i u Centralnij Srbiji, glasaće se i na jednom izbornom mestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи