Udovički: Prioritet profesionalna uprava

Razvijanje karijernog, službeničkog sistema, profesionalizacija i depolitizacija kadrova, kao i obavezna obuka službenika, neki su od prioriteta u okviru reforme javne uprave, kaže ministarka Kori Udovički.

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički je, na prvom sastanku Posebne radne grupe za reformu javne uprave, predstavnicima Evropske komisije predstavila planove i mere reforme, koja je najnovijom Strategijom proširenja EK postavljena kao jedan od tri osnovna stuba reformi na putu ka članstvu u EU, prenosi Tanjug.

Udovički je istakla da upravo takva postavka stubova reformi predstavlja dodatan argument u naporima da se sprovedu sve mere u okviru reforme javne uprave.

"Mi moramo stvoriti delotvornu državu, profesionalnu i modernu administraciju, koja će pomoći u naporima Vlade da pokrenemo privredu i celokupan razvoj naše države", rekla je Udovički otvarajući sastanak Posebne radne grupe koja je zajedničko telo Evropske unije i Srbije u okviru procesa pristupanja Srbije.

Udovički je istakla da će se kroz Strategiju reforme javne uprave raditi na unapređenju organizacione strukture i podsistema i restrukturiranju, kako bi broj zaposlenih odgovarao zadacima i ciljevima samih institucija.

Cilj toga su uštede u sistemu i poboljšanje poslovnog okruženja, kao i revidiranje donošenja javnih politika i poboljšanje transparentnosti i odgovornosti rada.

"Takođe, imamo nekoliko tekućih aktivnosti u vezi sa decentralizacijom, tačnije podelom nadležnosti i odgovornosti između centralne i lokalne vlasti", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Kako kaže, ukoliko se ta ideja ne sprovede u delo u toku sledeće godine imali bismo "prekomernu birokratiju sa slabim rezultatima".

Ministarka je istakla da je jedan od prioriteta u okviru reforme upravo razvijanje karijernog, službeničkog sistema, profesionalizacija i depolitizacija kadrova i obavezna obuka službenika.

Osvrćući se na Zakon o upravnom postupku, Udovički je naglasila da je to važan propis u Srbiji, ali i da se moramo pobrinuti da imamo veće učešće vlasništva kada se radi o ovom zakonu i da se direktnije pozabavimo pitanjima koje usporavaju proces.

"Računamo na vašu pomoć da svoje ambicije prevedemo u izvodljive i jasne akcione planove sa dobro utvrđenim prioritetima do kraja ove godine, posebno jer ne želimo da predvidimo grandiozan i neostvariv plan", zaključila je Udovički.

Žan Erik Pake, direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije naglasio je da je važno da Posebna grupa za reformu javne uprave pomogne da se strategija formuliše na najbolji način.

Istakao je zadovoljstvo što Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima odličnu podršku od svih relevantnih aktera i izrazio uverenje da će reforma javne uprave ostati na vrhu agende prioriteta za Vladu Srbije.

"Strategija reforme javne uprave je konzistentna sa onim kako mi vidimo tu reformu", naglasio je Pake.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи