Opozicija kritikuje rebalans budžeta

Poslanici opozicionih stranka u Skupštini Srbije oštro su kritikovali predlog rebalansa budžeta za 2014. godinu, ističući da je on “jasan dokaz nesposobnosti aktuelne vlasti”.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković kaže da se rebalansom povećava rupa u budžetu, ali i da sadrži neustavne i protivzakonite odredbe jer je predviđeno umanjenje penzija, prenosi Tanjug

"Smanjenjem penzija zadire se u stečeno pravo penzionera. Odnos između pojedinih korisnika penzija ne sme da se menja, to je neustavno", ističe Živković.

Naglašava da je takvim predlogom država penzionere svrstala u neprijatelje broj jedan, kada je odredila da budu socijalna grupa koja treba da pomogne popunjavanju državne kase.

"Ovim rebalansom se samo povećava rupa u budžetu, jer se povećavaju subvencije za javna preduzeća, zato što je premijer Aleksandar Vučić mekog srca nekom rekao da će to da se nastavi", ocenjuje Živković.

Naglašava da država mora da štedi, ali na pravi i fer način, tako što bi otpustila sve partijske ljude, ali i da smanji plate zaposlenima u državnim agencijama koje, kako navodi ne služe ničemu.

Kritikuje Vladu jer je predlog rebalansa koji je napisan na 361 stranici, poslala kasno sinoć, dan uoči rasprave.

"To je silovanje parlamenta, nepoštovanje tradicije i pravne prakse", kaže Živković.

Za šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Borislava Stefanovića, predloženi rebalans je izuzetno loš i dokaz je neposobnosti vlasti.

"Ovo je rezultat nesposobne, neznalačke i nekompetentne vlasti kojoj je ovo sedmi budžetski eksperiment u poslednje dve i po godine, a četvrti pokušaj reforme poreskog sistema", ističe Stefanović.

Kaže da se vlada ponaša kao pijani kockar, koja se zadužuje i ne štedi.

"Povećali su izdvajanja za finansiranje političkih stranaka, a onda naš premijer kaže da je to zbog zakona demokrata. Izvinite, u vašim rukama je i nož i pogača, imali ste dve i po godine da donesete nov zakon", poručuje Stefanović.

Dodaje da je vlast građanima slikom demonstrirala kako se štedi, proslavljajući juče šest godina od osnivanja, "pred punim ovalima".

"Premijer je prvo poručio građanima da stisnu zube i da će im biti bolje 2014, a sada kaže do 2016. Ministar finansija Dušan Vujović govori da treba da podnesu žrtvu jer je to investicija, pa neka se on žrtvuje", kaže Stefanović.

Naglašava da vlast "laže građane" govoreći da će im biti bolje, jer se rebalansom drastično smanjuje potrošnja, a ne ulaže se u razvoj, izvoz, niti se pospešuje naplata akciza i poreza.

Poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišić takođe ocenjuje da je rebalans pokazatelj nesposobnosti vlade da odgovori na ekonomsku krizu.

"Iz ovog rebalansa jasno se vidi pad privrede aktivnosti, pad plata, slaba naplata poreza, sve je u padu, a država ne štedi, što se jasno vidi po broju zaposlenih u državnim organima" poručuje Đurišić.

Kaže i da nije povećano finansiranje političkih partija, već da je smanjeno za 70 miliona dinara, a da je povećanje budžetskih rashoda od 800 miliona dinara zapravo povećanje zbog rekonstrukcije vlade i održanih martovskih izbora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво