Читај ми!

Miščević: Prilagođavanje trgovini EU

Prilagođavanje trgovinskom okviru Evropske unije i ulazak u STO glavni su izazovi s kojima Srbija, kada je reč o ekonomiji, mora da se suoči u nastavku evrointegracija, rekla je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Šefica srpskog pregovaračkog tima sa EU je objasnila da Srbija mora da razmišlja o tome šta je zajednička trgovinska politika EU i kakve obaveze, u tom kontekstu, ima buduća država članica, prenosi Tanjug.

"To znači naći svoje mesto u velikom trgovinskom bloku i o tome moramo razmišljati od početka", rekla je Miščevićeva odgovarajući na pitanja novinara uoči međunarodne konferencije "Uvod u pretpristupne pregovore u poglavlju 30 – Ekonomski odnosi sa inostranstvom".

Dodala je da je potreban i "lagani prelazak" sa trenutnog stanja vođenja sopstvene trgovinske politike, razmišljanja kao ekonomska jedinka, ali i o korišćenju sporazuma o slobodnoj trgovini koji su trenutno na snazi.

"Tokom procesa (pregovora) ništa neće biti sa ugovorima o slobodnoj trgovini, koristićemo ih najnormalnije. Momentom ulaska u EU država gubi pravo da sama ima sporazume o slobodnoj trgovini", objasnila je Miščevićeva.

Prema njenim rečima ulaskom u EU i postajanjem dela njene trgovinske politike, Srbija će imati mnogo veću korist od one koju ima u ovom trenutku.

"Ulaskom u EU gubimo sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Turskom, CEFTA, EFTA, sve koje imamo, ali dobijamo mnogo veću i širu mogućnost sa partnerima s kojima već sada trgujemo u 60 odsto naše trgovine", smatra Miščević.

Šefica pregovaračkog tima istakla je da će se Srbija, ulaskom u EU i prestankom važenja sporazuma o slobodnoj trgovini, uključiti u veliki trgovinski blok koji ima svoje sporazume i koji trenutno pregovara o Sporazumu o trgovini i investicijama sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kao treći izazov Miščevićeva je ukazala na obavezno članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, poručivši da u poglavlju 30 nema mnogo pitanja evropskih standarda.

Na pitanje kada će biti formiran uži pregovarački tim za pregovore sa EU, ona navela da još nije bilo potrebe za njegovim formiranjem i da će to biti učinjeno "kada taj momenat bude došao".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво