Читај ми!

Hodžaj: Prvo vlada, pa dijalog

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj kaže da bi za dve do tri nedelje Kosovo moglo da dobije novu vladu. Nastavak dijaloga sa Beogradom očekuje veoma brzo, posle formiranja nove vlade.

Nema potebe za novim izborima i veoma smo posvećeni tome da pronađemo rešenje za formiranje nove vlade, rekao je Hodžaj u izjavi Tanjugu pred početak regionalnog neformalnog sastanka šefova diplomatija i ministara privrede.

Dodao je da se nastavak dijaloga sa Beogradom očekuje veoma brzo, posle formiranja nove vlade.

"Veoma smo povećeni da se sačuva stabilnost, bezbednost i sigurnost na Kosovu", rekao je Hodžaj i istakao da isto tolika posvećenost postoji i kada je u pitanju nastavak dijaloga sa Beogradom.

U tom kontekstu on je Briselski sporazum nazvao najvećim dostignućem tokom 2013. i 2014. godine.

"Moramo da razgovaramo o još tema i da u narednih tri do pet godina rešimo sva preostala pitanja", rekao je Hodžaj.

Kosovski ministar je izjavio da Beograd i Priština treba da potpišu mirovni sporazum pre nego što Srbija pristupi Evropskoj uniji.

"Taj pravno obavezujući sporazum koji se spominje u EU, za nas nije ništa drugo nego mirovni sporazum", rekao je Hodžaj.

Dodao je da proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine treba da se završi prijemom Kosova u Ujedinjene nacije i da Beograd ne treba to da blokira.

Prema njegovim rečima, dve strane treba da uspostave diplomatske odnose.

Priština je, kako je rekao, spremna da u roku od tri do pet godina reši sva otvorena pitanja sa Beogradom.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije da bi on mogao da bude novi kosovski premijer, Hodžaj je rekao da je najbolji posao u vladi pozicija šefa diplomatije.

Pozdravio je odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da odobri Kosovu provizorno članstvo i najavio da će Kosovo aplicirati za članstvo i u drugim sportskim organizacijama, ali i kulturnim, ekonomskim i onim koje su zadužene za ljudska prava...

"Ono što se desilo juče je samo korak ka jačanju suvereniteta Kosova i to omogućuje Kosovu da učestvuje u različitim sportskim događajima što je od ogromnog značaja za građane Kosova, ali i za bolje razumevanje među svima u regionu", istakao je Hodžaj.

Komentarišući svoj dolazak uz Beograd i učešće na regionalnim skupu, Hodžaj kaže da je to "istorijski događaj" i da se time potvrđuje da odnosi između Beograda i Prištine idu ka normalizaciji.

Dodao je da se nada da u budućnosti posete kosovskog premijera i ministara Beogradu neće biti glavna vest.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи