Читај ми!

Program reformi EU za Zapadni Balkan

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana na temu "Ekonomsko upravljanje i povezanost" – održan je u Beogradu. Štefan File poručuje da Evropska komisija predlaže kredibilan program reformi i pojačan nadzor država Zapadnog Balkana pod okriljem EU. Dačić: Skup uspešno organizovan, sledeći u Prištini.

Učesnici skupa razmatrali su zajedničke programe za region, kako bi se podstakli privredni rast i privukla ulaganja. Neke predloge je srpska delegacija dala letos u Berlinu – slobodniju trgovinu i tri saobraćajnice koje bi umrežile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju.

Ovaj susret ministara spoljnih poslova i ekonomije vlada regiona dogovoren je u Berlinu 28. avgusta, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih političara zemalja regiona.

Šef srpske diplomatija Ivica Dačić istakao je da uspostavljanje zdravog sistema nije moguće bez infrastrukturnog povezivanja. "Pre ćete stići do Australije avionom, nego mi vozom od Beograda do Bara", napomenuo je Dačić.

Prema rečima ministra privrede Željka Sertića, samo ekonomski razvoj može na najbolji i najefikasniji način da ubrza pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik Evropske komisije i komesar za ekonomska i monetarna pitanja Jirki Katainen, komesar za proširenje i susedstvo EU Štefan File, specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Orikio i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.

File: Potreban kredibilan plan reformi

File je napomenuo da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale da će od sledećeg januara svake godine podnositi nacionalne reformske programe, što će slati signal investitorima.

"Podržaćemo pametnu politiku. Bolju saobraćajnu i energetsku povezanost pomoći ćemo sa milijardu evra bespovratnih zajmova iz pretpristupnih fondova i sa 10 milijardi evra zajmova iz međunarodnih finansijskih institucija", poručio je File.

File smatra da nijedna država na Zapadnom Balkanu ne ispunjava ekonomske kriterijume za članstvo u EU, u smislu funkcionalne tržišne ekonomije ili postojanja kapaciteta da se izdrži pritisak konkurencije i tržišta.

File je na ministarskoj konferenciji rekao da Komisija predlaže novi proces – kredibilan program reformi i pojačan nadzor pod okriljem EU.

Želimo da ojačamo kapacitete za donošenje ekonomskih politika na Zapadnom Balkanu, kako bismo ojačali konkurentnost, rast i otvaranje radnih mesta, naveo je File u govoru koji je objavljen na njegovom sajtu.

Relevantan i kredibilan program reformi moraće da izmeni vaše ekonomije i obezbedi makrofinansijsku stabilnost, rekao je File.

Prema njegovim rečima, uverljivi program ekonomskih reformi, uz procedure nadzora iz EU poslaće snažnu poruku investitorima da je dobro poslovno okruženje nacionalni prioritet.

Investicije će se ostvariti ako ste sposobni da demonstrirate dobre planove i predanost konkretnom unapređenju investicione klime, ocenio je File.

Podsetivši da je ovo njegov poslednji zvaničan angažman u regionu, File se zahvalio svim partnerima u Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana "na poslu koji smo zajedno obavili".

"Sa Jirkijem Katainenom (komesarom za ekonomska i monetarna pitanja) i novim komesarom (za proširenje) Johanesom Hanom i ostavljam vas u dobrim i odgovornim rukama", zaključio je File.

"Ivice, možete da budete ponosni na ono što ste pripremili danas", rekao je File na konferenciji za novinare nakon skupa.

Dačić: Skup uspešno organizovan, sledeći u Prištini

Srpski ministar spoljnih poslova izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno organizovane regionalne konferencije i poručio da će naredni ovakav sastanak biti održan u Prištini nakon formiranja tamošnje vlade.

"Konferencija je protekla u dobroj atmosferi i ona je pokazatelj promene stanja na Balkanu. Srbija je zadovoljna što je organizovala ovakav sastanak", rekao je Dačić.

Ministar ističe da je veoma važna regionalna stabilnost, te da su incidenti poput onog na utakmici Srbija – Albanija pokazatelj koliko je vremena potrebno da se dođe do regionalne stabilnosti, a malo da se ona poremeti.

Dačić je istakao i da su na skupu bili predstavnici prištinskih vlasti, na osnovu "gimnih formata", odnosno bez oznaka državnosti, već su učesnici predstavljeni samo imenom i prezimenom.

Namera srpske vlade bila je, kako kaže šef diplomatije, da izbegne nesaglasnost oko statusno problematičnih pitanja da bi sastanak ispunio svrhu.

Kako je rekao, dogovor je da sledeći ovakav sastanak bude u Prištini kad se konstituiše nova vlast.

Bušati: Reforma društava – zajednički imenitelj regiona

Bilo je spekulacija da bi skup mogao da bude odložen ili čak otkazan zbog napete atmosfere posle fudbalske utakmice, ali su se pokazale neosnovanim. Iz Tirane su doputovali šef diplomatije i ministar za ekonomski razvoj.

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati smatra da države Zapadnog Balkana moraju više da se povežu. "Zajednički imenitelj regiona nije nacionalizam, već potreba da se društva reformišu. Uveren sam da članstvo u Evropskoj uniji obezbeđuje put za to", ističe Bušati.

Predstavnik Prištine bio je ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

"Mi smo spremni da za tri do pet godina rešimo sve postojeće probleme sa Srbijom", rekao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, dijalog ne sme da bude proces bez kraja i jasnog cilja, ali mora da se završi mirovnim sporazumom koji bi trebalo da uključi i priznanje nezavisnosti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво