Читај ми!

Poslanici o prevenciji torture

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izveštaju Zaštitnika građana o Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torture za 2013. godinu. Poslanici vladajućih i opozicionih stranka najavili su podršku tom izveštaju.

14.00 - Poslanici završili raspravu o izveštaju Zaštitnika građana o Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torture za 2013. godinu. Sutra o amandmanima na set ekonomskih zakona.

Zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković rekao je u Skupštini da u Srbiji ne postoji tortura kao sistemski organizovana i podsticana pojava, međutim, postoje pojedinačni slučajevi zlostavljanja koje nadležni organi tolerišu.

Janković je tokom rasprave upozorio da, ukoliko takva tolerisanja budu u većem obimu i u kontinuitetu, mogu ukazati na sistemski karakter.

"Jedna od najvažnijih poruka koja je upućena u ovom izveštaju je poruka nadležnim organima Srbije da se pojačaju napori u borbi protiv nekažnjivosti za torturu", rekao je Janković.

Skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova jednoglasno je u ponedeljak usvojio izveštaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i predložio zaključke koji su danas pred poslanicima.

Poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović ocenila je da je društvo bez torture idealan, ali ostvariv cilj i da je potrebno izmeniti i poboljšati postojeće zakone kako bi napredovali u zaštiti ljudskih prava.

"Dobro je što se u izveštaju navodi da nema sistemske torture, ali ono što zabrinjava i što moramo da priznamo da postoje usamljeni slučajevi koje nadležni organi tolerišul", istakla je Marija Obradović i dodala da bi trebalo da se ispuni preporuka da žene ne provode na duži rok vreme u izolaciji.

Poslanik Nove demokratske stranke Janko Veselinović rekao je da država mora da obezbedi humane uslove jednom delu svojih građana koje je sankcionisala, a ne da trpe dodatnu torturu na koju nisu osuđeni.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da je neophodno unaprediti uslove u zatvorima, pritvorskim jedinicama pri policijskim stanicama kao i zdravstvenu zaštitu.

Ona je precizirala da nije problem u kadrovima koji pružaju zdravstvenu negu već uslovima koji su neadekvatni i navela da kroz specijalističku zatvorsku bolnicu sa kapacitetom do 300 zatvorenika u kojoj rade jedan lekar i dve sestre, prođe 700 zatvorenika.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović istakao je da se nijedan slučaj nečovečnog postupanja prema osuđenicima i pojave torture koje "nesumnjivo" ima, ne sme prećutati.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić ocenila je da je izveštaj temeljan, sveobuhvatan i da daje važne smernice za društvo bez torture.

"Trebalo nam je 4.000 godina, da se u 20. veku setimo da ljudi imaju svoja prava, da smo svi jednaki i da je tortura kao neljudsko, nečovečno i okrutno ponašanje nedopustiva, ali i dalje nam se razlikuju vrednosni stavovi, jer često se čuje - koga briga za ljude u zatvoru i bolnicama, on ili ona su to zaslužili", rekla je Čomić.

Polemika o pravosuđu i Savezu komunista

Rasprava o Izveštaju Zaštitnika građana o Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torutre za 2013. godinu u jednom trenutku pretvorila se u raspravu o reformi pravosuđa, Centralnom komitetu i Savezu komunista Jugoslavije.  

Polemika je počela nakon što je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao da u izveštaju piše da dosadašnja reforma pravosuđa nije dovela do efikasnijeg rada u sudovima, odnosno u pritvorskim predmetima.

Pavićević je ocenio da u pravosuđu postoji "raspad sistema" a da niko ministra pravde Nikolu Selakovića nije pozvao u Skupštinu da razgovara o tome.

Tada se za repliku javila poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović koja je upozorila Pavićevića da obrati pažnju kada koristi jake reči, pošsto, kako je ocenila "raspad sistema" nije adekvatan izraz za Srbiju.

Potom je replicirao njen stranački kolega i šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić koji je kazao da je reforma pravosuđa stvar kontinuiteta i da ne može da se traži brži i kvalitetniji pristup pravdi, a da se istovremeno kritikuje zakon o notarima.

"Vatra i voda, jedno u jednoj, drugo u drugoj ruci, zaista je nedosledno", kazao je Babić koji je dodao da je njegova koleginica Marija Obradović pokušala da se izbori za saglasje u plenumu.

"Zar je ovo Centralni komitet...ovo ne bi trebalo da bude deo istorije za koji će neko reći da je bio dobar, neko da jeste, ali siguran sam da ne postoji čovek u ovoj sali čiji roditelj, on lično, njegov rođak, deda nije bio član Saveza komunista, pa možda i gospodina Pavićevića, hajde što vređa skupštinsku većinu, ali što vređa svoju porodicu", kazao je Babić.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи