Читај ми!

Tači hoće da bude predsednik Kosova?

Hašim Tači je spreman na kompromis sa partijama postizbornog bloka četiri albanske stranke. Međutim, Tačijev uslov je da mu bude osiguran položaj predsednika Kosova, piše "Tribuna".

Prištinska Tribuna, pozivajući se na izvore iz stranačkih krugova, piše da se čini da je aktuelni kosovski premijer i predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači "konačno odustao od pokušaja da formira buduću vladu".

"Prvi čovek DPK sada čini napore da postigne sporazum sa liderima bloka za izlazak iz krize u koju je Kosovo zapalo još 8. juna. DPK je u načelu prihvatila da odustane od položaja predsednika Skupštine, kao i od formiranja vlade pod uslovom da stranke bloka glasaju za Hašima Tačija za predsednika zemlje, posle isteka petogodišnjeg mandata predsednice Atifete Jahjage", navodi list.

"DPK je spremna da potpiše takav sporazum ukoliko dobije obećanje bloka da će glasati za Hašima Tačija za predsednika, pošto Atifeti Jahjagi istekne mandat 2016. godine", precizirao je izvor Tribune.

List s druge strane prenosi da su u Prištini skloni i pravljenju kalkulacija kada treba održati izbore za prevazilaženje političke blokade, jer Ustav ne nudi eksplicitan rok do kada može da traje politička blokada.

To, međutim, ne znači da politički lideri mogu da produže krizu koja, prema političkim analitičarima, treba da se završi zakazivanjem izbora najdalje do decembra.

Da bi Kosovo dobilo novi saziv institucija početkom 2015. godine, ako uskoro ne dođe do kompromisa, nužno je da politički lideri postignu dogovor za formiranje skupštine, a odmah zatim i za njeno raspuštanje, kako bi se raspisali novi izbori.

Onda može da dođe na red predsednica koja bi imala rok od 40 dana za zakazivanje novih izbora.

Ko god da odlučuje o zakazivanju izbora, ne može da izbegne zimu. Iako u najvišem pravnom aktu Ustavu ne postoji eksplicitan rok kojim se određuje do kada može da traje politička blokada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи