Читај ми!

Poziv građanima na suzdržanost

Na zajedničkoj sednici odbori republičkog i pokrajinskog parlamenta za odbranu i unutrašnje poslove osudili su napade na imovinu pripadnika nacionalnih manjina, pozdravili brzu i konkretnu akciju MUP-a na otkrivanju počinilaca i zatražili od svih nadležnih organa da epilog ovih slučajeva jasno pokaže spremnost i odlučnost države da se obračuna sa raspirivanjem nacionalne mržnje.

Odbori su u zaključcima nakon dvočasovne sednice u Novom Sadu, kojoj su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Milorad Veljović, pozvali sve građane na suzdržanost i odmerenost kada je u pitanju ispoljavanje bilo kakvog nezadovoljstva, a naročito prema pripadnicima drugih nacionalnih zajednica.

Upućen je i apel medijima da izveštavanjem doprinesu stvaranju tolerantne atmosfere u društvu.

Odbori su zatražili od svih državnih organa da se omogući bezbedni ambijent za život svih građana Srbije.

"Srbija je država svih svojih građana, a bezbednost je jedan od ključnih uslova za razvoj i prosperitet kako same države tako i svih društvenih grupa i pojedinaca", navedeno je u saopštenju.

U zaključcima se ističe da činjenica da su do sada otkriveni počinioci napada na imovinu pripadnika nacionalnih manjina uglavnom maloletnici ili mlađa punoletna lica, ukazuje na okolnost da je represija u ovim slučajevima samo krajnja i nužna mera i da država ovom pitanju mora da priđe i sa preventivnog aspekta.

"Negovanje različitosti je jedno od najviših vrednosti i ciljeva našeg društva, ali i obaveza svih nas da omogućimo da pripadnici svih manjina svoju posebnost neguju u bezbednom okruženju, sa svešću o pripadnosti zajednici svih naroda Srbije", navodi se u zaključcima Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove.

Ministar Nebojša Stefanović rekao je da će policija razrešiti svaki pojedinačni slučaj napada na objekte u vlasništvu Albanaca u Srbiji, a da je do sada na razgovore u policiji bila 91 osoba.

Bojan Kostreš iz LSV-a ističe da je Novi Sad u proteklih 12 godina nekoliko puta razbijan i paljen.

"Većina tih slučajeva je imala policijsko razrešenje ali ne i sudsko. Ako mi na taj način ne damo znak da to nećemo tolerisati – onda ni izgrednici neće verovati da se takve stvari sankcionišu i ponavljaće ih. Treba da pošaljemo porku da država više neće to tolerisati", navodi Kostreš. 

Za predsednika Vojvođanskog odbora za bezbednost Miroslava Španovića su pre nedelju dana u Humskoj zakazale obaveštajne službe. Ministar je saglasan da je tokom utakmice napravljen niz propusta, ali navodi da je za propuste odgovorna redarska služba.

Brzu reakciju policije na napade u Vojvodini posle utakmice – pozdravljaju i DS i NDS, ali imaju i dodatne zahteve.

Marko Đurišić iz NDS-a interesovao se za informacije koje su se pojavile u medijima, da je jedan vlasnik poslastičarnice pre napada zatražio zaštitu, ali da mu je rečeno da ne može da je dobije.  

Demokrata Balša Božović pokrenuo je temu napisa u tabloidima, koji su, prema njegovom uverenju, bili povod za sve što se dogodilo.

Ovo je prva sednica skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove, koja je održana van zgrade republičkog parlamenta. Izuzetak će ubuduće postati praksa, jer će se poslanici sastajati tamo gde iskrsne problem.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво