Читај ми!

Čomić i Živković o uredbi za socijalnu pomoć

Poslanici DS i Nove stranke Gordana Čomić i Zoran Živković izjavili su da je uredba Vlade po kojoj će svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati da rade ili se obrazuju da bi ostvarili to pravo nerazumljiva i suprotna Zakonu o radu.

Poslanik i zamenica predsednika DS Gordana Čomić smatra da je izjava resornog ministra Aleksandra Vulina u supprotnosti sa zakonom jer, kako je rekao, hoće da rekonstruiše broj korisnika socijalne pomoći sa one strane primene Zakona o socijalnoj zaštiti, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, to je takođe pod znakom pitanja, kada je reč o ustavnim pravima, a iznad svega u suprotnosti sa odredbama Zakona o radu.

Čomić je novinarima rekla da joj je potpuno jasno da su izjave date u nameri da se ukupan broj korisnika socijalne pomoći smanji, ali da je način na koji je to učinjeno nedopustivo, da predstavlja svojevrstan slom instiutucija koje o tome nisu raspravljale.

"Nemamo ništa protiv da se povede dijalog o tome da li je Zakon o socijalnoj zaštiti problem, ali imamo jako protiv toga da se nenadležne institucije bave opravdanošću nekoga da prima ili ne prima pomoć, naglasila je ona.

Čomić je dodala da je, ukoliko postoje zloupotrebe, ministar odgovoran što nije sproveo kontrolu, a ukoliko želi da smanji broj korisnika odgovoran je za to što se tako nešto radi na nezakonit i neustavan način.

"To da je vlada odlučila o tome znači da je cela vlada saglasna sa tim da ministar postupa nezakonito", naglasila je ona i zaključila da, ukoliko treba da se menja sistem socijalne zaštite, to treba da se radu i parlamentu.

Njen opozicioni kolega iz Nove stranke Živković rekao je novinarima da, prema njegovom tumačenju, Vlada Srbije misli da neki ljudi primaju socijalnu pomoć neopravdano, jer mogu da rade, mogu da privređuju, pa treba da im ta pomoć bude ukinuta.

"Ne možete da terate ljude koji imaju 50, 60, 70 godina i primaju socijalnu pomoć i realno ne mogu da rade, da rade, ne možete da terate majke sa dvoje, troje, četvoro, petoro dece da se doškolovavaju i da počnu da rade, a nema ko da im čuva decu ili nemaju prihode pa zbog toga primaju socijalnu pomoć.To je još jedan pusten balon", uveren je Živković.

Prema njegovim rečima, ako neko radi i ako su mu plaćeni porezi i doprinosi za rad, onda je on zaposlen i nije više primalac socijalne pomoći i samim tim daleko od socijalne potrebe.

"Ovo je još jedan probni balon koji je pušten pred vikend, sa nejasnim posledicama", rekao je Živković i zaključio da "ministar koji je to predložio sigurno nema pojma o toj temi, a njegovi saradnici teško mogu da objasne koja je suština toga".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво