Читај ми!

Poslanička pitanja

Narodni poslanici pitali su predstavnike vlasti šta čine da zaštite imovinu i život Albanaca i kakav je stav Vlade po pitanju akcionara "Agrobanke". Bilo je pitanja o zaposlenima u organima AP Vojvodina, ceni vojne parade, kao i o predlogu za razrešenje ministra pravde Nikole Selakovića.

Poslanici su, na današnjoj sednici Skupštine Srbije, postavljali pitanja predstavnicima Vlade Srbije, ali i Pokrajinske vlade, prenosi Tanjug.

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Riza Halimi pitao je vladu šta je preduzela da se spreče dalja oštećenja imovine i ugrožavanje života Albanaca.

"Nakon fudbalske utalmice Srbije-Albanija, kao i 2008. godine, došlo je do teških napada na Albance i njihovu imovinu. Postavljam pitanje, šta je učinjeno da se to spreči i tražim od vlade da obezbedi izveštaj o preduzetim merama po pitanju nadoknade štete i o pravcu kažnjavanja odgovornih", rekao je Halimi.

Ocenio je da je položaj Albanaca danas lošiji nego ranije i podsetio da je u Preševu ukinut Osnovi sud, te da je albanskom nacionalnom savetu smanjeno finansiranje za 30 odsto.

Poslanica Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić zatražila je od vlade stav po pitanju statusa akcionara "Agrobanke", te da li razmišlja o modalitetima da im nadokandi štetu.

"Pitanje koje se nameće gde je završio kapital domaćih i stranih akcionara 'Agrobanke'? Samo pravedno i pravično obeštećenje je pravično rešenje", rekla je Batić i upitala kada će akcionarima biti vraćena imovina.

Istakla je da se na tom primeru može dokazati stvarna borba protiv korupcije.

Poslanik Nove demokratske stranke Janko Veselinović ponovo je upitao koliko je koštalo održavanje vojne parade.

"Moje pitanje danas jeste koliko je koštalo održavanje Vojne parade pošto nisam dobio odgovor od ministra odbrane koliko će koštati", upitao je Veselinović i čestitao Beograđanima 20. oktobar, Dan oslobođenja.

Tražio je razjašnjenje i da li će oni koji su učestvovali dobiti dnevnice.

"Drugo pitanje za predsednicu skupštine i premijera, da li ste dobili rešenje Agencije za borbu protiv korupcije kojim se predlaže razrešenje ministra Selakovića, da li ste rezervisali termin za raspravu o tome", upitao je Veselinović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odgovorila je da to rešenje nije dobila, te da zbog toga i nije rezervisala termin za raspravu o tome.

Demokrate su imale pitanje za ministra prosvete Srđana Verbića.

Aleksandra Jerkov je podsetila da su prošle nedelje predstavnici četiri reprezentativna sindikata, koji predstavljaju 75.000 zaposlenih, posetili Skupštinu.

Tada su Odbor za obrazovanje upoznali sa njihovim zahtevima, rekla je Jerkov, koji se tiču platnih razreda i izuzimanje prosvetara iz uredbe o smanjenju zarada u javnom sektoru.

Poslanik Srpske napredne stranke Zoran Babić postavio je pitanje premijeru pokrajinske vlade Bojanu Pajtiću, da "u pauzi prebrojavanja pokrajinskih poslanika" odgovori koliko je zaposleno u organima AP Vojvodina.

"Pre 14 godina bilo ih je 408, a 2009. godine 1.208", rekao je Babić i upitao po kojim su kriterijumima oni zaposleni i da li su to rođački, kumovski ili stranački kriterijumi.

"Kao primer lošeg rukovođenja, navodim i pokrajinski fond za kapitalna ulaganja, u tom fondu zaposleno 40 osoba, a moje pitanje je zbog čega se svesno ne navodi da je još 66 ljudi angažovano u upravama fondova", rekao je Babić.

Ministra unutrašnjih poslova Nebošu Stefanovića upitao je kako ide postupak istrage protiv odgovornih za uništenje Razvoje banke Vojvodine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара