Читај ми!

Joksimović: Reforme u pravosuđu zbog građana

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da je članstvo u EU strateški cilj Vlade. Ističe da se reforme u pravosuđu sprovode zbog građana kako bi živeli u modernoj i uređenoj državi.

Jadranka Joksimović je na skupu "Podrška reformi pravosuđa u procesu evropskih integracija" rekla da pregovori sa EU predstavljaju pokretačku snagu unutrašnjih reformi koje su građanima potrebne, prenosi Tanjug.

"U poglavlju 23 nalaze se sve fundamentalne stvari jedne uređene moderne države a to su osnovna prava, pravosuđe, borba protiv korupcije", rekla je Joksimovićeva ističući da će u reformisanom pravosuđu procesi trajati kraće, a pravda biti dostupnija građanima.

Govoreći o Akcionom planu za poglavlje 23 Joksimovićeva je rekla da je on jedan od kriterijuma za otvaranje tog poglavlja ističući da smatra da je Akcioni plan urađen dobro.

Ministarka je podsetila i da za Srbiju nisu bitni rokovi i kada će nešto biti ispunjeno već da se reforme dobro sprovedu.

"Želimo da uradimo reforme kako treba u odnosu na naš sistem, ali uvažavajući evropske vrednosti i standarde" poručila je Joksimovićeva.

Šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević rekla je da nije nama samo cilj članstvo u EU, već jasna i vrlo ozbiljna reforma sistema.

Miščević je, govoreći o prvom nacrtu Akcionog plana za poglavlje 23, rekla da EK na taj nacrt nije imala previše zamerki.

"Bili smo pozitivno iznenađeni stepenom komentara. Zamerke nisu išle na metodologiju ni usvajanje mera. Najčešće zamerke su išle u pravcu da sa nekim merama ne treba žuriti dok truge treba uraditi brže", podvukla je Miščević.

Dodaje da Srbija neće moći u procesu priključenja da računa na novac koji su dobijale druge zemlje, navodeći da je evropski budžet sada znatno niži.

Srbija zato, kako kaže, mora biti pametnija i da iskoristi sredstva ne samo iz IPA fondova već i od bilateralnih odnosa.

Miščević je kazala i da je pred Srbijom usvajanje Akcionog plana za zaštitu prava nacionalnih manjina, i sprovođenje Akcionog plana za reformu pravosuđa.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić podsetio je da su 2013.godine usvojena dva akciona plana - za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije - ističući da oni predstavljaju bazu rada tog ministarstva.

"Ovim akcionim planovima predviđen je veliki broj mera i aktivnosti koje je neophodno ispuniti da bi Srbija stigla do pojma vladavine prava, kako bi se ustanovio ambijent za efikasan rad sudova i tužilaštva i ambijent gde svi državni organi koji se bave borbom protiv korupcije imaju apolutnu podršku da mogu da odgovore na sve zadatke", rekao je Ilić.

Ilić podseća da svi segmenti društva moraju da budu reformisani, kao i da nijedan privatni interes ne sme biti iznad javnog.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво