Читај ми!

Skupština o ekonomskim zakonima

Završena rasprava o ekonomskim zakonima, koji, između ostalog, uređuju tržište kapitala. Prepodnevni rad parlamenta obeležila je burna rasprava šefa poslaničke grupe demorkata Borislava Stefanovića sa poslanicima naprednjaka.

19.00 - Poslanici završili načelnu raspravu o setu ekonomskih zakona, a rad će nastaviti sutra pretresom o izveštaju o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013. godinu.

13.00 - Burna rasprava poslanika DS-a Borislava Stefanovića sa naprednjacima. 

12.45 - Ministar energetike Aleksandar Antić govorio je o potrebi eksproprijacije radi izgradnje "Transbalkanskog koridora - prva faza".

12.26 - Ministar privrede Željko Sertić obrazložio poslanicima Zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu i Izmename Zakona o Agenciji za privatizaciju.

10.05 - Sednica Skupštine Srbije počela je poslaničkim pitanjima.

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o setu ekonomskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju, a rad će nastaviti sutra pretresom o izveštaju o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013. godinu.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da se izmene Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu, koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, donose radi pojednostavljivanja dostupnosti Akcionarskog fonda građanima.

Sertić je rekao da se predloženim izmenama ne odustaje od osnovnog cilja, a to je da se građanima koji su stekli status nosioca prava isplati novčana nadonada od prodaje imovine akcionarskog fonda, ali sada u pojednostavljenom postupku.

Naime, radi pojednostavljivanja procedure, predlaže se odustajanje od modela trgovanjem akcijama Akcionarskog fonda na berzi, pa će ubuduće Fond novčanu naknadu isplaćivati direktno nosiocima prava na tekuće račune koje Agencija za privatizaciju ima u svojoj evidenciji.

Predlagač navodi da će isplata novčane naknade direktno na račune građana biti komfornija, ali i jeftinija jer ne podrazumeva nikakvo angažovanje sa njihove strane.

Osim o ovim izmenama poslanici raspravljaju i o izmenama Zakona o Agenciji za privatizaciju, kao i izmene Zakona o investicionim fondovima.

Izmene Zakona o Agenciji za privatizaciji vrše se radi usklađivanja ovog akta sa novim Zakonom o privatizaciji koji je Skupština usvojila u avgustu, rekao je Sertić i podsetio da je krajnji cilj da se privatizacija sprovede u kratkom roku.

Izmene Zakona o investicionim fondovima imaju za cilj da olakšaju i pojeftine poslovanje društava za upravljanje investicionim fondovima u uslovima finansijske krize i sistematskog smanjenja vrednosti imovine pod upravljanjem.

Ideja je i da se dodatno preciziraju uslovi osnivanja, poslovanja i izveštavanja društava za upravljanje investicionim fondovima.

S tim u vezi, predloženo je brisanje ili izmene svih odredbi zakona koje se odnose na uključivanje akcija Fonda na tržište hartija od vrednosti.

Govoreći o "Transbalkanskom koridoru - prva faza", ministar energetike Aleksandar Antić istakao je da se taj zakon predlaže jer je u pitanju značajan i obiman projekat koji se ne bi uspešno realizovao sa postojećim zakonskim rešenjima.

"Korišćenjem postojećeg zakona trebalo bi nam 10-15 godina da rešimo sva pravno formalna pitanja, što je nedopustivo", ocenio je Antić.

Ministar je kazao da projekat "Transbalkanski koridor - prva faza" podrazumeva više novih interkonekcija, među kojima su i one između Srbije i Rumunije i Srbije i Crne Gore, ali i izgradnju dalekovoda između Obrenovca i Bajine Bašte, kao i povećanje kapaciteta trafostanice kod Valjeva.

Polemika Borislava Stefanovića sa naprednjacima

Prepodnevni rad parlamenta obeležila je burna rasprava šefa demorkata Borislava Stefanovića sa poslanicima naprednjaka, pošto je Stefanović rekao da predložene izmene zakona iz oblasti privrede i tržišta kapitala treba da prikriju greške i nesposobnost aktuelne vlasti.

Stefanović je tokom rasprave o izmenama pet zakona, među kojima su o Agenciji za privatizaciju, o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, o investicionim fondovima, rekao da su ta zakonska rešenja u funkciji podrške "istorijskih reformi koje se najavljuju više od godinu dana, a koje nikako da počnu".

On je podsetio da je najavljivan dolazak velikog broja investitora za privatizaciju oko 500 preduzeća i dodao da "od toga nema ništa, kao što se pokazalo u slučaju FAP iz Priboja".

U toj fabrici, dodao je Stefanović, nije počela proizvodnja kamiona iako je bila najavljena još za septembar.

On je ukazao da je direktor sektora za tendere u Agenciji za privatizaciju bio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a da je ključnu ulogu imao sadašnji šef kabineta premijera Aleksndra Vučića - Ivica Kojić.

"Kada pričamo o sumnjivim tenderima i kriminalnim privatizacijama, koje ja ne sporim da ih je bilo, treba podsetiti da je direktor sektora za tendere u Agenciji bio Siniša Mali, a da je ključnu ulogu imao Ivica Kojić, sadašnji šef kabineta premijera", rekao je Stefanović.

On je dodao da se postavlja pitanje kako će se retroaktivno ispitati ugovori o strateškim partnerstivma, kao što je "Er Srbija", ukoliko se povećavaju nadležnosti Agencije.

Na to se javio šef naprednjaka Zoran Babić koji je Stefanoviću poručio da bi mnogi voleli da postoji gumica koja bi izbrisala sve ono što je DS radio dok je bio na vlasti i da je posledica toga veliki broj nezaposlenih i propalih firmi.

Pošto je Stefanović pomenuo "Er Srbiju", Babić mu je odgovorio da bi trebalo da ode na aerodrom "Nikola Tesla" i sam se uveri u kakvom stanju su danas avioni.

U polemiku se uključio i poslanik SNS Vladimir Đukanović, koji je rekao da Stefanović govori neistine, da ne govori o tačkama dnevnog reda i da ga je predsedavajući više puta na to upozorio, dok je njegov stranački kolega Marjan Rističević naveo da „govrnik nije poštovao dostajnsto skupštine, jer nije govorio o tački dnevog reda“.

Pohvale i kritike ekonomskih zakona 

I poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović zamerio je što Agencija dobija veća ovlašćenja predloženim zakonom, kada se u prošlosti, kako je naveo, nije pokazala u sjajnom svetlu.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dejan Radaković rekao je da očekuje da će predloženi zakoni biti usvojeni, jer se njima domaći propisi uskladivanje sa evropskim standardima, ali i otklanjaju posledice ekonomske krize jer Srbiji, kako je istakao, "banrkrot stalno visi nad glavom". 

Poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić je ocenila da predložen set ekonomskih zakona pokazuje rešenost vlade da u što kraćem i efikasnijem roku završi proceš privatizacije.

Poslanik opozicione Nove demokratske stranke Aleksandar Senić istakao je da postoje određene nepravilnosti i neusaglašenosti u predlogu Zakona za Agenciju za privatizaciju, kao što je obrazovanje komisija koje prate privatizaciju.

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković ocenio je da predložen set zakona neće dobrineti poboljšanju poslovanja u Srbiji i naglasio da je privatizacija sporna i koplikovana zbog korupcije, a ne zbog loših zakona. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи