Читај ми!

"Srpska" želi blok sa nealbanskim partijama

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović kaže da ta lista nastupa samostalno kao samostalni politički činilac u Skupštini KiM i sarađuju samo sa nealbanskim partijama, sa kojima želi da stvori blok.

"Tu se pre svega misli na Bošnjake, Aškalije, Gorance, Rome, Egipćane", rekao je Jablanović i dodao "da će sa njima da budu jedan blok u Skupštini Kosova i Metohije od dvadeset poslanika i činiće relevantnu političku snagu koja će zastupati građane na KiM čiji su interesi u nekim delovima malo drugačiji od većinskog albanskog naroda".

Srpska lista na političkoj sceni nema političkog partnera i sa političkim strankama kosovskih Albanaca održava stalne kontakte i inicijativa Srpske je potpuno drugačija od one koju su pokrenule partije koje su članice opozicionog bloka, rekao je Jablanović za televiziju Most.

Jablanović je podsetio da se "inicijativa" "Srpske" ogleda u pokretanju saradnje između njihove liste i poslanika nealbanskih partija.

On je ponovio da nema nikakve saradnje sa partijama Hašima Tačija i Ise Mustafe, i da Srpska lista sarađuje samo sa poslanicima iz redova nealbanskih zajednica.

"Naša ideja je da se kao poslanici iz redova nealbanskih zajednica obratimo predsednici Kosova, da je zamolimo da Ustavni sud definiše presudu u kojoj se kaže da su poslanici u Skuštini dužni da nađu i izaberu predsednika, što nama nije baš najjasnije na koji način" pojasnio je Jablanović.

Upitan kada se očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, Jablanović je rekao da oni čine sve da što pre dođe do raspleta krize na Kosovu i Metohiji.

"Pored političkih procesa koji su u blokadi to su neki drugi procesi koji polako oživljavaju. Kako je politička blokada u Pšrištini sve dublja, tako se neki drugi procesi oživljaji" rekao je Jablanović i podsetio na pisanja grafita na imanju manastira Dečani, učestale napada na kuće u Metohiji Srba starosedelaca.

Srpska lista i dalje ima jasan i principijelan stav koji je formirala sa Vladom Srbije - da neće podržati blok u kome je pokret Samoopredeljenje, koji se otvoreno protivi saradnji sa Beogradom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво