Читај ми!

Dačić održao brifing za ambasadore država EU

Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa procesu pregovora sa EU, zbog čega očekuje da njen trud bude verifikovan što skorijim otvaranjem poglavlja 32 i 35, poručio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je održao brifing za ambasadore država članica EU, predstavnika institucija EU i Ambasade SAD o najvažnijim aktivnostima MSP u protekloj nedelji na kojem je informisao o rezultatima posete ruskog predsednika Putina, budućim programima i sporazumima bilateralne saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije, prenosi Tanjug.

Ponovio je i da Republika Srbija ostaje čvrsto opredeljena da napreduje ka članstvu u EU, što je potvrđeno i na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

U vezi sa posetom albanskog predsednika Vlade, ministar Dačić je obavestio da su se obe strane saglasile da se ova poseta odloži za 10. novembar, čime se nedvosmisleno potvrđuje značaj saradnje u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija je spremna da uloži napor u prevazilaženju situacije nastale usled incidenta tokom fudbalske utakmice Srbija – Albanija, zaključio je ministar Dačić.

"Učešćem u misijama UN doprinosimo miru u svetu"

Na prijemu za učesnike regionalnog skupa o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, ministar Dačić je rekao Srbija nema veliki politički uticaj, ali da u okviru mirovnih misija UN može da doprinese očuvanju mira i bezbednosti u konfliktnim zonama u svetu.

Dačić je istakao da bi želeo da Zapadni Balkan u budućnosti bude "region iz kojeg će veliki broj ljudi ići u mirovne misije širom sveta, a da regionu više ne budu potrebne" takve misije za čuvanje mira.

Podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsus izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja regionalnog skupa u Beogradu i pozdravio učešće Srbije i drugih zemalja regiona u mirovnim misijama UN, kao i njihovu "posvećenost idealima" te organizacije.

Prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova prisustvali su učesnici skupa i predstavnici diplomatskog kora.

Na regionalnom skupu održanom danas u Beogradu učestvovale Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Crna Gora.

Na skupu su učestvovali i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i šef Kancelarije UN-a u Beogradu Peter Due.

Sutra oproštajni susret Dačića i Eštonove

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić doputovaće sutra u Brisel na oproštajni susret sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Eštonova je tokom poslednje dve godine bila pokrovitelj dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u kome je Dačić tokom mandata prethodne vlade učestvovao kao premijer Srbije.

Mesto Eštonove na kormilu evropske diplomatije će sledećeg meseca zauzeti Federika Mogerini, bivša ministarka inostranih poslova Italije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво