Odlaganje Ramine posete, smirivanje tenzija

Odluka da se poseta premijera Albanije Edija Rame odloži, a ne otkaže, doprinosi smirivanju situacije posle incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, ocenjuje zvanični Beograd.

Dan posle zajedničkog saopštenja predsednika srpske i albanske vlade, premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da bi sve probleme trebalo rešavati razgovorom, ali da je Vlada Srbije morala da pokaže da ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je dobro što je poseta albanskog premijera samo odložena, jer veruje da će to doprineti smirivanju tenzija posle incidenta na utakmici Srbija – Albanija.

"Tu situaciju prvo treba prevazići, a da bi se ona prevazišla potrebna je politička volja. Srbija je ima. Nesumnjivo je naše opredeljenje da treba nastaviti regionalnu saradnju i da treba otvoreno razgovarati o svim problemima i svim problematičnim situacijama kako se one ne bi u budućnosti ponavljale", kaže Dačić.

To što će albanski premijer doći u Beograd tumači se i kao jasna poruka Srbije da sa svima želi da uspostavi dobar dijalog, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji smatra da ne treba poistovećivati odnose Albanije i Srbije sa odnosima Beograda i Prištine.

"Za Srbiju je veoma značajno da odnose sa Albanijom, koja je susedna država, sa kojom imamo potencijal da unapređujemo odnose – da to nastavimo da činimo", kaže Marko Đurić.

Za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, "slučaj dron" je simbol nestabilnosti regiona, a potvrda posete albanskog premijera trijumf politike koja vodi smirivanju situacije.

"Diplomatskim rečnikom rečeno, dva premijera mogu da se ne slože oko političke interpretacije tog sportsko-političkog događaja, ali istovremeno postoje druge vrednosti i ciljevi koje fomulišu i Srbija i Albanija u procesu izgradnje međusobnog poverenja i procesu evropskih integracija. Njih treba pretpostaviti nacionalnoj euforiji koja je zavladala nakon tog nemilog događaja na fudbalskoj utakmici", objašnjava Dejan Vuk Stanković.

Posle incidenata na fudbalskoj utakmici dveju reprezentacija, u nekoliko gradova u Vojvodini demolirane su radnje čiji su vlasnici mahom Albanci, a na imovini Srba na Kosovu i Metohiji ispisani su preteći grafiti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво