Читај ми!

Unmik ostaje na Kosovu i Metohiji

Podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsus kaže da na Kosovu i Metohiji ostaje misija Unmika zbog važnosti koju ona ima za građane, ali i za dijalog Beograda i Prištine.

Erve Ladsus učestvuje na regionalnom skupu o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama UN.

"Mandat Unmika se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i mi smo u potpunosti posvećeni ispunjavanju tog mandata, posebno jer smo svesni koliko je za napredak važan dijalog Beograda i Prištine, tako da smo mi tamo i ostajemo na Kosovu", rekao je Ladsus novinarima, prenosi Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija očekuje da će misija Unmika "opstati na Kosovu", jer je njena uloga veoma značajna za nealbansko stanovništvo.

"Mi se protivimo zalaganju vlasti u Prištini da se ukine misija Unmika, jer smatramo da su i dalje prisutni razlozi zbog kojih je ona uvedena, da je njihovo prisustvo važno za očuvanje mira i bezbednosti, očuvanje ljudskih prava, povratak interno raseljenih i zaštitu kulturnih i istorijskih spomenika", rekao je Dačić.

Dodao je da je misija Unmika neophodna za budućnost dijaloga koji se vodi u Briselu, pošto su, kako je naveo, mnogi dogovori garantovani njihovim prisustvom.

"Kao primer navešću da je Kfor preuzeo obavezu da bilo kakve oružane snage Kosova bez njihove saglasnosti ne mogu da uđu u opštine gde je većinsko srpsko stanovništvo", podsetio je Dačić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара