Читај ми!

Skup o mirovnim operacijama UN

Regionalna saradnja je najvažniji deo spoljne politike Srbije, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvarajući u Beogradu Regionalni skup o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić podsetio je da je Srbija lider u regionu po broju pripadnika angažovanih u mirovnim operacijama, podsetivši da pod zastavom UN služi više od 200 srpskih državljana, prenosi Beta.

Dačić je na regionalnom skupu u Beogradu o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN rekao da je Srbija osma država u Evropi po obimu učešća u mirovnim operacijama.

"Svojim angažmanom u mirovnim misijama UN, Srbija želi da doprinese promociji održivog mira, stabilnosti i razvoja i ostaje iskreno i nedvosmisleno opredeljena da bude partner svim zemljma regiona, svakoj članici UN", rekao je Dačić i dodao da se Srbija zalaže da broj srpskih državljana u misijama bude još veći.

Ocenio je da pretnje miru i stabilnosti postaju sve učestalije i intenzivnije i da ekonomski i socijalni razvoj ne može da bude ostvaren bez odlučnog suočavanja s bezbednosnim izazovima modernog sveta.

"Kao zemlja kontributor mirovnih snaga, Srbija se zalaže i podržava kontinuiran dijalog u okviru UN koji teži unapređivaju rezultata i efikasnog funkcionisanja mirovnih misija u skladu sa novim izazovima i zahtevima modernog doba", rekao je Dačić.

Dodao da se osim političke posvećenosti mirovnim operacijama mora obezbediti bolja regionalna saradnja i koordinacija posebno zbog delovanja terorističkih organizacija, kako bi se uspešno sprovodili mandati mirovnih misija i zaštitili njihovi pripadnici.

"Verujemo da države iz regiona mogu dati važan doprinos operativnosti i efikasnijem funkcionisanja mirovnigh misija i u drugim delovima sveta", ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsus rekao je da su pripadnici UN angažovani u 17 misija u svetu.

Govoreći o mirovnjacima iz Srbije, naglasio je da su oni izuzetno profesionalni i da uživaju veliko poverenje svojih kolega.

"Video sam pripadnike vaše policije i vojske u Libanu, Kipru i video sam koliko ih uvažavaju. Vi ste nama potrebni i bićemo srećni ako vidimo još vaših ljudi u ovo vreme sve brojnijih sukoba", rekao je Ladsus novinarima.

Učesnicima skupa obratio se ministar odbrane Bratislav Gašić koji je naglasio da Srbija pridaje poseban značaj procesu izgrađe i očuvanja mira, jer je deo regiona koji je prošao kroz veoma težak period.

"Velika je privilegija i čast da vam se, kao ministar odbrane Srbije, obratim 20. oktobra, na dan kada je pre tačno 70 godina, tokom Drugog svetskog rata oslobođen Beograd. U nadi da Beograd više nikada neće biti u situaciji da treba da bude oslobađan, smatram da i ovaj uvaženi skup simbolično šalje jasnu poruku celom svetu, a to je da mir nema alternativu", istakao je Gašić.

Gašić je naglasio da je angažovanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama važan element spoljne politike zemlje, jer se na taj način Srbija pokazuje kao aktivni činilac očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Dodao je da učešćem u misijama, pripadnici VS stiču nova iskustva i unapreduju svoje operativne sposobnosti, čime se razvija i odbrambeni kapacitet i kredibilitet države.

"Za veoma kratko vreme uspeli smo da uđemo među prvih deset evropskih zemalja po broju angažovanih pripadnika u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, kao i da od bivšeg uvoznika bezbednosti bez ikakve sumnje postanemo njen izvoznik", ocenio je Gašić.

Ministar odbrane očekuje da će broj srpskih vojnika angažovanih u mirovnim operacijama tokom 2014. godine dostići 500, s obzirom na to da ih sada ima više od 200.

Gašić je rekao da Srbija sa posebnom pažnjom nastavlja da prati bezbednosnu situaciju na afričkom kontinentu i Bliskom istoku, kao i širenje virusa Ebole u svetu.

Na skupu učestvuju predstavnci Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Crne Gore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара