Читај ми!

"Slučaj dron", simbol nestabilnosti regiona

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za RTS da je odlaganje, ali i potvrda posete albanskog premijera Edija Rame trijumf politike koja vodi ka smirivanju situacije u regionu. Naglašava da je region još uvek nestabilan, i da se uzburkane strasti iznova lako mogu pobuditi.

Dejan Vuk Stanković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da tenzije u regionu treba smiriti, a da Ramina poseta treba da podstakne normalizaciju odnosa Beograda i Tirane.

"Zajedničko saopštenje premijera je nesumnjivo poruka da tenzije treba smiriti. To je istovremeno i trijumf jedne politike koja je spremna da afirmiše ideju mira i stabilnosti u regionu nad političkom instrumentalizacijom sporta, čega smo bili svedoci prošle nedelje", kaže Stanković.

Ipak, Stanković podseća – da bi uopšte premijeri seli za pregovarački sto, oni moraju da pronađu tačke koje ih spajaju i dodaje da je slučaj drona u diplomatskom smislu podstakao države da definišu prioritetne vrednosti i ciljeve.

"Diplomatskim rečnikom rečeno, dva premijera mogu da se ne slože oko toga da se ne slažu oko političke interpretacije tog sportsko-političkog događaja, ali istovremeno postoje druge vrednosti i ciljevi koje fomulišu i Srbija i Albanija u procesu izgradnje međusobnog poverenja i procesu evropskih integracija, koje treba pretpostaviti nacionalnoj euforiji koja je zavladala nakon tog nemilog događaja na fudbalskoj utakmici", navodi Stanković.

Napominje da je region još uvek nestabilno područje i da se uzburkane strasti mogu ponovo pobuditi i da možemo biti svedoci nasilja na ulicama.

Stanković podseća da je "slučaj dron" bio radikalna politička provokacija i da je na simboličkoj ravni dron pokazao koliko je region nestabilan.

"Taj dron je postavio obavezu pred političare da u međusobnoj komunikaciji prevaziđu razlike", kaže Stanković i napominje da "razlike između Srbije i Albanije ne treba da budu fatalne".

Na pitanje da li su visoki svetski zvaničnici poput Džozefa Bajdena i Angele Merkel uticali da posete albanskog premijera Beogradu ipak bude, Stanković kaže da sigurno jesu, ali da do poziva ne bi došlo, da nije postojala dobra volja premijera Vučića.

Ističe da Ramina poseta treba da ukaže na elemente normalizacije odnosa Srbije i Albanije.

Stanković je, komentarišući događaje nakon utakmice i uništavanje imovine Albanaca u Srbiji, rekao da država treba pravovremenom akcijom da preventivno deluje na one izgrednike koji su spremni da napade ponove i uništavaju imovinu građana. 

Država mora da zaštiti svoje građane i njihovu imovinu, bez obzira na to koje su nacionalnosti, zaključuje Stanković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво