Читај ми!

Jevtić: Napadi na Srbe atak na proces povratka

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić kaže da je ove godine na Kosovu zabeleženo 11 napada na Srbe povratnike i njihovu imovinu i ocenio da ti incidenti predstavljaju direktan atak na proces povratka raseljenih.

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da je od početka ove godine do danas registrovano 11 incidenata, uglavnom napada na imovinu povratnika i da su ti napadi bili u Metohiji, u opštinama Klina, Istok i Peć.

Naglasio je da do danas vinovnici tih incidenata nisu otkriveni, što šalje lošu poruku, jer izgrednici ostaju nekažnjeni, dodajući da je više puta tražio od kosovske policije da pronađe počinioce, a da je od njih dobijao odgovor da je pozadina napada pridobijanje imovinske koristi.

"Iako je to možda tako, ja na to gledam iz drugog ugla, a to je da su ovakvi slučajevi više od same obične krađe i oni su direktan napad na proces povratka raseljenih lica na Kosovo", istakao je Jevtić.

Ministar za povratak i zajednice naveo je da se u 2014. godini, do danas, vratilo 472 povratnika na Kosovo i da očekuje do kraja godine da taj broj dostigne oko 600 raseljenih koji će se vratiti, uglavnom Srba i Roma.

"Želim da istaknem da je nama taj broj izuzetno mali i da očekujem da u narednom periodu boljom strategijom i obezbeđivanjem više sredstava, koji su glavni problem kada je u pitanju implementacija određenih projekata u pitanju, da će broj povratnika biti veći", dodao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, paradoksalno je da ima zahtev 30 porodica koje žele da se iz centralne Srbije vrate na Kosovo, a da Ministarstvo za povratak i zajednice nije u mogućnosti da inicira procedure za izgradnju njihovih kuća i paket pomoći zbog izostanka rebalansa budžeta.

Jevtić je zaključio da Ministarstvo za zajednice i povratak, u ovom trenutku, nema sredstava da započne jedan takav projekat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво