Читај ми!

Ustavni sud o kosovskoj političkoj krizi?

Poslanici postizbornog bloka na Kosmetu, ali i predstavnici liste "Srpska", obratiće se Ustavnom sudu kako bi se pronašao izlaz iz institucionalne političke blokade, pišu jutros kosovski mediji. Taj zahtev mogao bi da bude upućen početkom nedelje, budući da se još čeka podrška ostalih manjinskih zajednica.

Četiri meseca od izbora, i dalje pat pozicija na Kosovu. Partija Hašima Tačija, iako ima najviše poslanika, nema većinu da izabere predsednika Skupštine. Zato, nudi dogovor.

"Demokratska partija Kosova poziva da se poštuje volja građana i Ustav Kosova, u cilju postizanja sporazuma sa ostalim političkim strankama u Skupštini Kosova, a u vezi sa izborom predsednika parlamenta", kaže Hašim Tači, lider DPK-a.

Demokratski savez Kosova je kategoričan.

"Mi smo rekli, sa DPK, sa gospodinom akteulnim premijerom, naša koalicija neće biti u sledećoj vladi. To je glavno za naše građane, i oni neće više vladati Kosovom", kaže Ismet Bećiri, lider Demokratskog saveza Kosova.

Stavove albanskih stranaka nije uspela da približi ni kosovska predsednica. Obe strane su spremne za raspravu o deblokadi.

Srpski poslanici traže brže rešavanje krize i očekuju dogovor dva bloka kosovskih Albanaca.

"Samo je stvar u tome da se prilikom konstituisanja institucija nađe prostor za interese te dve velike političke grupacije. Normalno ne zanemarujući interese i nas, iz nealbanskih zajednica", stav je Aleksandra Jablanovića ispred Srpske liste.

Analitičari u Prištini očekuju da pat poziciju reše predstavnici međunarodne zajednice, pre svih SAD. Smatraju da mesto predsednika Skupštine treba da dobije Tačijeva stranka, dok bi vladajuća koalicija trebalo da pregovara o podeli vlasti.

"Recimo da umesto premijera Ramuša Haradinaja, tu poziciju preuzme Isa Mustafa. On može biti zamenik premijera, i da se nađe jedan kompromis između onih koji imaju većinu u parlamentu i onih kojima je Ustavni sud dao pravo za predlaganje predsednika parlamenta", smatra Behljulj Bećaj, analitičar.

Ako kriza potraje, nisu isključeni ni vanredni izbori. Analitičari ocenjuju da bi to bilo najgore rešenje, jer se raspored snaga ne bi bitno promenio.

Ustavni sud Kosova je, podsetimo, u avgustu presudio da samo DPK, kao partija koja je osvojila najviše glasova na izborima, može predložiti kandidata za predsednika kosovske Skupštine. Ni posle te odluke, međutim, nema pomaka u formiranju vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво