Читај ми!

Moskovska štampa o Putinovoj poseti Beogradu

Štampa iz Moskve detaljno izveštava o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, ističući da mu je ukazana posebna čast, i da je zbog njegove posete pomeren datum proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma.

Putin je učestvovao u paradi, grandioznoj za Srbiju, koja je trebalo da se održi 20. oktobra, ali srpske vlasti su se prilagodile obavezama ruskog predsednika i time izazvale bojažljive i prigušene proteste opozicije, koja ih je kritikovala za rasipanje i predlagala da se novac umesto na proslavu, potroši na izgradnju dečijih vrtića, piše Komersant u izveštaju iz Beograda.

List navodi da su pregovori u Palati Srbije bili kratki, jer je Putin putovao u Milano, gde ga je čekala nemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Beta.

Komersant piše i da se poseta završila dugo očekivanom paradom, i da je Putin, koji je već 20 minuta kasnio na susret sa Merkelovom, prestao da se žuri.

"Nije reč o tome da je sve bilo tako dirljivo. Bilo je to nešto mnogo više nego provincijska parada. Nešto iskreno i prirodno, toliko od duše i srca, da se oči nisu odvajale od te parade", zaključuje izveštač Komersanta, i dodaje: "Ovde, u Beogradu, oni su zaista zahvalni".

Vladin list Rosijska gazeta piše u članku pod nazivom "Rusija ne trguje prijateljstvom", da je Putin nazvao Srbiju "najbližim saveznikom".

Dnevnik dodaje da je u razgovorima Putina sa srpskim rukovodstvom najviše reči bilo o prijateljstvu i energetici.

"Potrebno je da se naše ekonomske veze razgranaju, čemu doprinosi dosadašnja situacija. Rusija ne bi želela da se produži rat sankcijama sa EU, ali dok je on u toku, takve zemlje, kao što je Srbija, imaju šansu da zauzmu dostojno mesto na ruskom tržištu", piše list.

Izvestija piše da je Rusija bila glavni učesnik proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda i da "odavno tako nisu dočekivali rusku delegaciju kako na zvaničnom, tako i na narodnom nivou".

Moskovski komsomoljec piše da su Putina dočekali u Srbiji kao "pobednika", i da "takav prijem retko organizuju i verni podanici u ruskim regionima".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара