Albanija uručila protestnu notu Srbiji

Ministarstvo inostranih poslova Albanije pozvalo je ambasadora Srbije u toj zemlji Miroljuba Zarića i uručilo mu u ime albanske vlade protestnu notu zbog događaja u Beogradu, posle prekida utakmice reprezentacija dve zemlje, objavljeno je na sajtu albanskog ministarstva.

Na sajtu je objavljeno da Ministarstvo oštro odbacuje političke klevete koje su ključni srpski lideri izneli protiv albanskog naroda i države Albanije, prenosi Beta.

Navodi se da su izjave visokih srpskih zvaničnika suprotne osnovnoj etici diplomatskih odnosa i recipročnog ponašanja, uzdržanosti i poštovanja između suverenih država. Štaviše, ne odražavaju aspiracije zemlje kandidata za članstvo u EU, dodalo je Ministarstvo.

U saopštenju je upućen poziv liderima Srbije "da pokažu nedvosmislenost i zrelost tako što će osuditi anti-albanske izgrede koji su se dogodili pre, tokom i posle fudbalske utakmice između Srbije i Albanije".

Kao primer za to je navedeno "zadržavanje albanskih novinara i preduzetnika koji su pratili albanski tim na beogradskom aerodromu, spaljivanje albanske zastave na stadionu, četrdesetominutno skandiranje o ubijanju Albanaca i patološko nasilje nad albanskom reprezentacijom".

"Stara i sadašnja istorija Balkana su svedočanstvo da Albanija nikada nije bila faktor destabilizacije regiona, niti agresor naroda koji teže slobodi i nezavisnosti. Albanija nije odgovorna za činjenicu da prošlost može da bude teret za savest i emotivno stanje visokih srpskih vladinih zvaničnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "Albanija kao članica NATO i kandidat za EU, verno sledi politiku saradnje, dobrosusedstva i demokratske stabilnosti u regionu, čvrsto verujući da je evro-atlantska integracija zajednički put naroda i država u našem regionu".

"Zahvaljujući evropskoj prespektivi, danas imamo šansu da stvorimo region u kojem prevladavaju mir i prosperitet, umesto podela i ksenofobije", piše u saopštenju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи