Читај ми!

Bočka: Radi se na poseti Rame Beogradu

Ambasador Albanije Ilir Bočka rekao je da se nastavljaju pripreme za posetu premijera Albanije Edija Rame Beogradu, i da se nada da će se ona ostvariti kako je i planirano – 22. oktobra. Bočka je poručio da ne zna ko stoji iza incidenta sa dronom i da od srpske strane čeka informacije o tom događaju.

"Radimo na tome da se poseta realizuje. Incident na fudbalskoj utakmici (Srbija – Albanija, u utorak u Beogradu) zakomplikovao je atmosferu, ali pokazaće sposobnost dve strane da prevaziđu problem", rekao je ambasador na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Bočka je dodao da se, prema poslednjim informacijama koje je dobio od Minstarstva spoljnih poslova Albanije, sprovode koraci da se poseta Rame realizuje i ocenio da bi za saradnju dve zemlje bilo neproduktivno da se posle svakog incidenta "stvara vakum", pa da se ponovo kreće sa izgradnjom odnosa.

Rekao je da ambasada nema informacije o tome ko stoji iza incidenta s puštanjem bespilotne letelice sa simbolima "Velike Albanije" tokom utakmice u utorak, i da od srpske strane čeka informacije o tom događaju.

Ocenio je da ta "provokacija" pokazuje da ju je dobro osmislio neko ko je želeo da poljulja odnose dve zemlje i da "njegova zemlja to nije uradila".

"Kao predstavnik albanske države ja znam samo za simbole albanske države i drugi simboli me ne interesuju", dodao je Bočka.

Upitan o optužbama srpskih vlasti da je albanska strana odgovorna za taj incident, ambasador je rekao da to "nije logika koja funkcioniše". "Zašto bismo rušili ono na čemu radimo (odnosima)", rekao je ambasador.

Bočka je potvrdio da je "građanini Olsi Rama", brat premijera Albanije, prisustvovao utakmici, ali nije želeo da komentariše navode srpskih vlasti da je dronom upravljao neko od predstavnika albanske delegacije na utakmici i dodao da "nema nikakvih indicija da oni stoje iza tog događaja".

"Ta teorija izgleda kao opravdanje za neuspeh održavanja mira i reda koji treba da prate ovakvu fudbalsku utakmicu", istakao je albanski ambasador.

Upitan da li osuđuje postupak albanskog reprezentativca koji je oteo zastavu s bespilotne letelice iz ruku srpskog igrača, Bočka je rekao da "osuđuje nesportsko ponašanje" koje je prethodilo utakmici i koje je trajalo tokom susreta", podsećajući na "histerične povike protiv Albanaca".

"Mladić koji je krenuo da uzme zastavu, mislio je da je prepoznao albanske simbole i reagovao je refleksno", napomenuo je ambasador.

U politici Albanije nema pomena "Velike Albanije", "Male Albanije", postoji samo program Albanije, rekao je Bočka i dodao da "kao građanin Albanije poznaje samo državu, vladu i zastavu Albanije i ništa drugo".

Očekujem osudu "ekstremističkog ponašanja"

Bočka je rekao da srpske vlasti treba jasno i nedvosmisleno da osude "ekstremističko ponašanje".

"Želimo da sport, politika i hiliganstvo budu jasno razdvojene i da se ne padne u zamku provokacija, jer one ne služe našoj bilateralnoj saradnji, prijateljstvu i zajedničkoj evropskoj perspektivi", naglasio je ambasador.

Albanija osuđuje, dodao je Bočka, nasilje i provokacije, kao i medijsko dezinformisanje, koji su u suprotnosti sa principima sporta i dobrosusedskih odnosa.

"Izražavamo žaljenje i razočaranje zbog događaja pre, tokom i posle prekida utakmice Albanije i Srbije. Ono što je trebalo da bude utakmica s porukama mira, pretvorena je na žalost u događaj prožet huliganstvom, ekstremizmom i jezikom mržnje", ocenio je Bočka.

Albanski sportisti, dodao je, bili su izloženi nasilju ne samo ekstremnih navijača, nego i onih koji su bili odgovorni za njihovu bezbednost na stadionu.

"Predstavnike našeg fudbalskog saveza, sportiste, novinare, zadržala je policija bez ikakvog objašnjenja, pod psihičkim pritiskom nekoliko sati", rekao je Bočka, podsećajući i na uzvike "Ubij, kolji Šiptara", koji su odjekivali stadionom tokom utakmice.

"Gostoprimstvo, sveta vrednost kod svih balkanskih naroda, ovog puta pregažena je kao nikada pre u atmosferi nedostojnoj za jedan sportski događaj", zaključio je ambasador.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи